latinica  ћирилица
07/12/2021 |  18:39 ⇒ 18:40 | Autor: SRNA

Agrometeorološke prilike djelimično odgovaraju radovima na otvorenom

Agrometeorološke prilike tokom ove sedmice samo će djelimično odgovarati za izvođenje predviđenih poljoprivrednih radova na otvorenom, navedeno je u agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Sjetva - Foto: SRNA
SjetvaFoto: SRNA

U biltenu je navedeno da se tokom ove sedmice snježne padavine očekuju i u nižim predjelima uz formiranje snježnog pokrivača, a preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vrijeme sa kišom, susnježicom i snijegom.

Јutarnja temperatura vazduha biće od minus 12 do tri stepena u višim, a u nižim predjelima od minus pet do tri, te na jugu do sedam stepeni Celzijusovih, dok će maksimalna dnevna biti u intervalu od minus tri do tri u višim krajevima, a u nižim od dva do sedam, te na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Tokom prošle sedmice, od 29. novembra do 5. decembra, zabilježene su padavine, koje su bile intenzivnije u Hercegovini, ali je, zahvaljujući njima i dospjelim padavinama iz prethodnog perioda, dobra vlažnost obradivog zemljišta u sjetvenom i dubljim slojevima.

U sedmičnom agrobiltenu navedeno je da je prošle sedmice zabilježena aktivnost vaši i cikada na usjevima pšenice i ječma.

- Ozime usjeve potrebno je pregledati na moguće prisustvo glodara, koji pričinjavaju veliku štetu tokom zimskog perioda - upozorili su agrometeorolozi.