latinica  ћирилица
07/12/2021 |  19:39 ⇒ 21:13 | Autor: sputniknews.com

Prvi detalji razgovora Putina i Bajdena

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i DŽozef Bajen, razgovarali su putem video linka na više tema - od Ukrajine do sajber kriminala, saopštila je Bijela kuća nakon razgovora dva lidera koji e trajao više od dva sata.

Bajden je, kako se navodi u saopštenju, izrazio ozbiljnu zabrinutost predsjedniku Rusije u vezi sa gomilanjem ruskih trupa na ukrajinskoj granici.

On je jasno dao do znanja da će SAD i njihovi saveznici odgovoriti oštrim ekonomskim i drugim mjerama na vojnu eskalaciju, ako do nje dođe.

Kako se dodaje Bajden je tokom razgovora potvrdio podršku suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i "pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatiji".

- Obja predsjednika su poručila svojim timovima da nastave sa radom. SAD će to činiti u tesnoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima - saopštila je pres-služba Bijele kuće.

Kako se navodi, Putin i Bajden su razgovarali i o strateškoj stabilnosti, sajber kriminalu, kao i o zajedničkom radu na rješavanju regionalnih pitanja, uključujući problem Irana.