latinica  ћирилица
08/12/2021 |  09:41 ⇒ 10:00 | Autor: SRNA

Došić: Premašen ovogodišnji plan u prikupljanju prihoda od naknada

Republička uprava za igre na sreću za 11 mjeseci ove godine imala je ukupan prihod od 61.771.874 KM po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i poreza na dobitke čime je premašila ovogodišnji plan, izjavio je Srni v.d. direktora Republičke uprave za igre na sreću Aleksandar Došić.
Igre na sreću - Foto: ilustracija
Igre na srećuFoto: ilustracija

- Imajući u vidu da je planirani prihod za čitavu 2021. godinu po tom osnovu iznosio 60 miliona KM, evidentno je da je Republička uprava za igre na sreću već u novembru premašila zacrtani plan u ubiranju prihoda - naveo je Došić.

Od ukupno prikupljenog prihoda za proteklih 11 mjeseci, prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara iznosio je 54.440.402 KM, dok je prihod od poreza na dobitke od igara na sreću iznosio 7.331.472 KM.

U novembru je, ističe, zabilježen prihod po osnovu poreza na dobitke od igara na sreću u iznosu od 1.121.923 KM, što je najveći mjesečno prikupljeni prihod po tom osnovu od osnivanja Republičke uprave za igre na sreću.

Prihod koji je Republička uprava za igre na sreću prikupila zaključno za novembrom 2021. godine, veći je za 47 odsto u odnosu na isti period lani, odnosno za čak 60 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Došić je naglasio da je Republička uprava za igre na sreću gotovo svakog mjeseca ove godine bilježila rekordno prikupljanje prihoda kako po osnovu naknada, tako i po osnovu poreza na dobitke od igara na sreću.

Paralelno sa pozitivnim trendovima u ubiranju prihoda, Došić kaže da je Republička uprava za igre na sreću sprovodila i pojačan inspekcijski nadzor, s ciljem razvoja obima poslovanja priređivača u zakonskim okvirima.

- Tako su u 11 mjeseci 2021. godine inspektori Republičke uprave za igre na sreću izdali 267 prekršajnih naloga priređivačima igara na sreću u Republici Srpskoj, dok je tokom čitave 2020. godine izdato 116 prekršajnih naloga, što je posljedica odlučne borbe Republičke uprave za igre na sreću protiv sivog tržišta - rekao je Došić.

S obzirom na ostvarene rezultate u ubiranju prihoda, kao i pojačanom nadzoru poslovanja priređivača, Republička uprava za igre na sreću je, prema njegovim riječima, proteklih mjeseci u potpunosti realizovala zacrtane ciljeve, posebno one koji se odnose na stvaranje klime za povećanje discipline u primjeni propisa u oblasti igara na sreću u Republici Srpskoj.

Republička uprava za igre na sreću pozvala je sve priređivače igara na sreću u Republici Srpskoj da posluju u skladu sa svim važećim propisima definisanim Zakonom o igrama na sreću i samim tim doprinesu jačanju ekonomije Republike Srpske.