latinica  ћирилица
08/12/2021 |  10:16 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Napoleonov mač i oružje prodati za skoro 2,9 miliona dolara

Ceremonijalni mač koji je nosio Napoleon Bonaparta kada je izvršio državni udar 1799. godine i pet komada njegovog vatrenog oružja prodato je na aukciji za skoro 2,9 miliona dolara, objavili su američki aukcionari.
Napoleon Bonaparte - Foto: ilustracija
Napoleon BonaparteFoto: ilustracija

Ovi predmeti, koje je na prodaju iznijela aukcijska kompanija "Rok Ajlend" iz Ilinoisa, prodati su telefonom kupcu koji je ostao anoniman, rekao je predsednik kompanije Kevin Hogan za AFP.

Mač i pet ukrašenih pištolja prvobitno su procijenjeni na 1,5 do 3,5 miliona dolara.

Sa prodajom od 2,87 miliona dolara, kupac Napoleon Garniture nosi kući veoma rijedak dio istorije. Zadovoljstvo nam je što smo im pružili priliku da steknu takav istorijski predmet, rekao je Hogan.

Mač je, sa koricama, bio "krunski dragulj" kolekcije, prema riječima predstavnika aukcijske kuće.

Oružje je napravio Nicola-Noel Bute, koji je bio direktor državne fabrike oružja u Versaju.

Nakon što je krunisan za cara, veruje se da je Napoleon poklonio mač generalu Žan-Andošu Žunou, ali je generalova žena kasnije bila primorana da ga proda da bi otplatila dugove.

Zatim ga je pronašao londonski muzej. Američki kolekcionar bio je njen poslednji vlasnik, ali je ta osoba nedavno preminula, navodi aukcijska kuća.

U maju, Francuska je obilježila dvjestogodišnjicu Napoleonove smrti.

Čuveni Korzikanac je jedna od ličnosti koja izaziva najveće podjele u francuskoj istoriji, njegov ogroman doprinos stvaranju moderne države protiv njegovog imperijalizma i ratnog huškača.

U međuvremenu, par "veoma rijetkih" vijekovima starih tijara ili oglavlja optočenih draguljima i za koje se vjeruje da su pripadali Napoleonovoj supruzi, francuskoj carici Žozefini Bonaparti, prodat je na aukciji u Londonu za više od 760.000 dolara.

Smatra se da je dvije tijare — ponuđene iz privatne britanske kolekcije stare najmanje 150 godina — Napoleonovoj ženi dala njegova sestra Karolina početkom 19. vijeka, navodi "Sotbi".

Obje tijare, koje su dio kompleta odgovarajućeg nakita dizajniranog za nošenje zajedno, optočene su dragim kamenjem ugraviranim glavama klasične starine, od kojih su neke vjerovatno veoma stare, saopštila je aukcijska kuća.

"Ovi veličanstveni dragulji ukrašeni kamejama i duborezom svakako dočaravaju stil velike carice Žozefine – njen rang žene Napoleona Bonaparte, njen besprjekoran ukus i interesovanje za klasični svijet", rekao je Kristijan Spofort iz "Sotbija".