latinica  ћирилица
08/12/2021 |  10:44 ⇒ 10:48 | Autor: TANЈUG

Јakovčić šokiran izjavom Milanovića o porodici Zec

Eugen Јakovčić, medijski koordinator u Centru za suočavanje s prošlošću u Hrvatskoj - Dokumenta, kaže da je šokiran izjavom hratskog predsjednika Zorana Milanovića o ubistvu porodice Zec u Zagrebu prije tri decenije, što, kako kaže, potvrđuje da su i dalje u "glibu 90-tih".
Eugen Јakovčić - Foto: Screenshot/YouTube
Eugen ЈakovčićFoto: Screenshot/YouTube

Komentarišući jučerašnju komemoraciju povodom ubistva porodice Zec, Milanović je novinarima rekao da su preživjeli članovi porodice dobili obeštećenje i upitao: "Šta još treba".

- Kao aktivista koji godinama razgovara s civilnim žrtvama rata, neću reći da sam zgrožen, šokiran sam tim ponašanjem i izjavama i želim reći da je to poraz koji se naslanja na ovu politiku koja je pustila i napravila sve da i mi građani nosimo taj teret da su ubice naši sugrađani - kazao je Јakovčić za zagrebačku N1 tv.

To je, istakao je, zaista porazno.

- To je kontinuitet jedne trule politike za koju smo mislili da smo je ostavili po strani. Mogao je, s obzirom da aktivno operiše odlikovanjima, pa ih vraća Glavašu, oduzeti odlikovanje za junački čin koje je Tuđman dodijelio Siniši Rimcu, kao jednom od onih koji su ubice Mihajla Zeca. Ne samo što je Rimac dobio to odlikovanje, nego mu je Tuđman dodijelio i Orden reda hrvatskog krsta. I Mesić je tog istog Rimca pomilovao kad je osuđen u predmetu Pakračka poljana. Taj Kabinet na Pantovčaku ima kontinuitet negiranja ovog događaja - kaže Јakovčić.

Јakovčić kaže da preživjeli članovi porodice Zec nikad nisu dobili izvinjenje, a obeštećenje je uslijedilo tek kad je pokrenula građanski postupak i to kad je sudija planirala da uvede priznanje o krivici i počinjenju zločina.

- Tek je onda je neko procijenio da je to opasan presedan i da je trenutak da se direktnom nagodbom to izbaci iz prostora - priča Јakovčić.

Na pitanje šta o svemu kažu preživjeli članovi porodice Zec, Јakovčić kaže da nikad nije smogao hrabrosti da ih pozove u Zagreb.

O tome zašto niko nije odgovarao za ovaj zločin, Јakovčić kaže:

- Ovo definitivno spada u ratne zločine koji ne zastarijevaju. Treba doći i taj dan kad će neko u pravosudnim institucijama smoći snage otvoriti ovaj slučaj i detaljnije istražiti ko je aktivno učestvovao u pravosudnom zataškavanju - rekao je, između ostalog, Јakovčić.

Istakao je da je ubistvo porodice Zec zločin i da Hrvatska kao društvo i institucije imaju obavezu da se sa tim suoče, kao i da isplatom obeštećenja ne može biti sve riješeno.