latinica  ћирилица
08/12/2021 |  10:51 ⇒ 11:00 | Autor: SRNA

Predložen pritvor za osumnjičenog u predmetu koji se odnosi na Bosnalijek

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za četrdesetopetogodišnjeg N.U. /45/ osumnjičenog u predmetu "Trik", koji se odnosi na istragu koruptivnih krivičnih djela i pranje novca na štetu kompanije Bosnalijek.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, kao i da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike, ali i da bi se obezbijedilo nesmetano sprovođenje istražnih radnji u ovom predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i sklapanje štetnog ugovora, te pranje novca na štetu kompanije Bosnalijek, u korist osumnjičenih lica i sa njima povezanih lica, navedeno je iz ove pravosudne institucije.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je u ovom predmetu predložena privremena mjera koja se odnosi na blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, kao i pretrese i preglede dokumentacije u kompaniji Bosnalijek.