latinica  ћирилица
08/12/2021 |  11:54 ⇒ 12:26 | Autor: B92

Tri decenije od Zvezdine svjetske titule u Tokiju (VIDEO)

Na današnji dan, prije tačno 30 godina, fudbaleri Crvene zvezde postali su klupski šampioni svijeta.
Zvezda - prvak svijeta (foto: crvenazvezdafk.com) -
Zvezda - prvak svijeta (foto: crvenazvezdafk.com)

Osmog dana decembra 1991. godine, Crvena zvezda je u Tokiju pobijedila čileanski Kolo Kolo i osvajanjem tadašnjeg Intekontinentalnog kupa popela se na krov svijeta.

I tako objedinila dva najznačajnija trofeja, nakon što je šest mjeseci ranije pobjedom poslije penala nad Olimpikom iz Marseja podigla "ušati pehar" namijanjen šampionu Evrope.

Pred 60.000 gledalaca u glavnom gradu Јapana svijet je vidio "Zvezdino dijete sa druge planete" – Vladimira Јugovića.

Najmlađi na terenu, tada 22-godišnji vezista, je golovima u 19. i 58. minutu najavio slavlje crveno-bijelih, a tačku stavio Darko Pančev u 72.

Tim Vladice Popovića, koji je preminuo prošlog avgusta, uspio je da nadigra prvaka Јužne Amerike, iako je Dejan Savićević isključen u finišu prvog poluvremena.

Uspjeh dobija na značaju kada se zna da su crveno-bijeli između dva podviga ostali bez dobrog dijela tima zbog odlazaka Roberta Prosinečkog, Stevana Stojanovića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića i Dragiše Binića.

Kao i to što je u tom trenutku "buktio" građanski rat u nekadašnjoj Јugoslaviji...

Crvena zvezda je nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Јugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Do prije samo nekoliko godina Interkontinentalni kup bilo je nezvanično takmičenje, a onda je FIFA donijela odluku da se zvanično pripiše Crvenoj zvezdi svjetska titula.