latinica  ћирилица
08/12/2021 |  12:05 ⇒ 12:17 | Autor: SRNA

Dopisnik TASS-a iz svemira lansiran u orbitu (VIDEO)

Ruski svemirski brod "Sajuz MS-20" sa kosmonautom Aleksandrom Misurkinom izvještačem TASS-a, japanskim milijarderom Јusakuom Maezavom i njegovoim poslovnim pomoćnikom Јozoom Hiranom, lansiran je u orbitu, saopšteno je iz kosmodroma Bajkonur.
Misurkin, Maezava i Hirano - Foto: AP
Misurkin, Maezava i HiranoFoto: AP

Raketa "sojuz-2.1a" sa svemirskim brodom "sojuz MS-20" eksplodirala je sa lokacije 31 /Vastok/ na kosmodromu Bajkonur u 10.38 časova po moskovskom vremenu.

Let do Međunarodne svemirske stanice /MSS/, koji se sastoji od četiri orbite oko Zemlje, trajaće oko šest sati i tri minuta. Očekuje se da će svemirski brod pristati sa mini-istraživačkim modulom "Poisk" na ISS u 16.41 čas po moskovskom vremenu.

Letjelica "sojuz" će ruskim članovima posade ISS-a isporučiti praznične poklone i domaće poslastice.

Kosmonauti će dobiti praznične čestitke od svojih porodica i lične poklone.

U orbitu će biti dovezeno ukupno 162 kilograma korisnog tereta, uključujući zalihe za medicinska i biološka istraživanja, potrošnu opremu, lične potrepštine, obroke hrane i 13 kilograma svježeg voća.

Svemirska misija će trajati 12 dana. Misurkin, Maezava i Hirano će se vratiti na Zemlju 20. decembra ujutru.

TASS i državna svemirska korporacija "Roskosmos" potpisali su 17. novembra memorandum o saradnji kojim se predviđa osnivanje novinske kancelarije TASS-a na MSS-u.

Prema sporazumu, kosmonaut Roskosmosa, heroj Rusije Aleksandar Misurkin, biće prvi dopisnik TASS-a u svemiru.

On će izvještavati o dnevnoj rutini svemirske stanice. Njegovi izvještaji, fotografije i video-snimci biće dostupni na novinskim platformama agencije TASS.