latinica  ћирилица
08/12/2021 |  12:22 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Kažnjeni učenici nevesinjske škole zbog vršnjačkog nasilja

Šestoro učenika nevesinjske Osnovne škole "Risto Proroković" kažnjeno je zbog počinjenog vršnjačkog nasilja disciplinskom mjerom premještanja iz centralne škole u područno odjeljenje, dok su za tri učenika izrečeni ukor direktora, ukor odjeljenskog vijeća i ukor odjeljenskog starješine.
Vršnjačko nasilje - Foto: RTRS
Vršnjačko nasiljeFoto: RTRS

Ovim učenicima je u skladu sa izrečenim vaspitno-disciplinskim mjerama smanjena ocjena iz vladanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

U saopštenju se napominje da je, prema nalogu Ministarstva, u školi inspekcijski nadzor izvršila Republička prosvjetna inspekcija, dok su stručno-pedagoški nadzor obavili inspektori-prosvjetni savjetnici iz Republičkog pedagoškog zavoda, koji su preporučili određene mjere sa ciljem sprečavanja, otkrivanja i suzbijanja nasilja među djecom i mladima.

Školi je preporučeno da pedagoško-psihološka služba izradi individualni plan podrške za sve učenike, učesnike u nasilju, kao i predavanja i radionice na temu vršnjačkog nasilja na časovima odjeljenske zajednice.

Preporučeno je i da odjeljenske starješine upoznaju sve učenike sa postupanjem u slučaju vršnjačkog nasilja, kao i da se održe roditeljski sastanci i sjednica Savjeta roditelja na kojima će se predočiti sve aktivnosti koje se čine na otklanjanju narušavanja ugleda škole.

- Zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova je da, u saradnji sa roditeljima i učenicima, kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje. Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja - navela je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Ona je naglasila da je od izuzetnog značaja postupanje vaspitno-obrazovnih institucija u svim slučajevima vršnjačkog nasilja i napomenula da je sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje nasilja među djecom i mladima od opšteg društvenog interesa.

Trivićeva je istakla da osnovni cilj svima treba biti unapređenje društvene brige za dijete i njegovu zaštitu, te obezbjeđivanje potrebne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja, tako što će se omogućiti adekvatna, blagovremena i kontinuirana reakcija škole kao vaspitno-obrazovne ustanove.

- Ministarstvo neće tolerisati zataškavanje niti bilo koji drugi način nereagovanja i nepostupanja u skladu sa Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske - rekla je Trivićeva.