latinica  ћирилица
08/12/2021 |  13:28 ⇒ 13:28 | Autor: TANЈUG

Šolc: Prirodni nasljednik Merkelove (FOTO/VIDEO)

Olaf Šolc, koji je danas u Bundestagu izabran za novog kancelara, svojim prizemnim stavom se, kako ocjenjuje agencija Rojters, pozicionirao kao prirodan nasljednik Angele Merkel i kao "siguran par ruku" koji će voditi Njemačku kroz izazove, u rasponu od klimatske krize, do suočavanja sa Rusijom i Kinom.

Šolc će predvoditi trojnu vladajuću koaliciju na saveznom nivou, zajedno sa Zelenima koji podržavaju potrošnju i fiskalno-konzervativnijim libertarijanskom Slobodarskom strankom (FDP).

On je, prema ocjeni Rojtersa, iskusan pregovarač i političar veteran koji je, kao generalni sekretar Socijaldemokratske partije od 2002. do 2004. godine, branio kontroverzne reforme tržišta rada i rezove u oblasti socijalne zaštite pod bivšim kancelarom Gerhardom Šrederom.

Kao ministar rada, od 2007. do 2009. godine, u prvoj koalicionoj vladi Merkelove, Šolc se zalagao za šemu skraćenog radnog vremena, koja je pomogla da se očuvaju radna mjesta više miliona radnika nakon izlaska iz globalne finansijske krize.

Nakon što je od 2011. do 2018. godine bio gradonačelnik sjevernog lučkog grada Hamburga, Šolc se vratio u Berlin kao ministar finansija u vladi kancelarke Merkel, ukinuvši tada cilj o potrebi uravnoteženja budžeta i omogućivši rekordno novo zaduživanje kako bi zaštitio kompanije i zaposlene od uticaja pandemije korona virusa.

Na evropskom nivou, blisko je sarađivao sa Francuskom i ubijedio Merkelovu da podrži Evropski fond za oporavak vrijedan 800 milijardi evra, u nastojanju da pomogne zemljama članicama koje su najteže pogođene pandemijom.

Olaf Šolc (Foto: Markus Schreiber)

Istovremeno, njemačka medijska kuća "Dojče vele" (DW) piše da je riječ o čovjeku koji ima dosta iskustva na vodećim političkim funkcijama, ali da mu nedostaje harizma, kao i da je taj "opori i trezveni pragmatičar često bio potcjenjivan".

Kako navodi DW, Šolc je mjesecima bio javno ismijavan zbog načina na koji je vodio predizbornu kampanju, a gotovo suludo je djelovalo kada je on, kako tvrdi DW, neumorno ponavljao da je uvjeren u pobjedu i tvrdio da će biti budući kancelar.

- Ali stoičko istrajavanje u toj kampanji, koju je vodio ne obazirući se na podsmijehe, vjerovatno je ključ uspjeha budućeg njemačkog kancelara - navodi se u analizi.

Šolc je preko poraza prelazio bez kukanja i uvijek bi nastavljao dalje, što su, prema ocjeni DW, načela kojih se Olaf Šolc drži.

Rođen je u Osnabriku 1958. godine, a već nekoliko godina sa suprugom Britom Ernst, ministarkom obrazovanja u Brandenburgu, živi u Potsdamu kod Berlina.

Šolc je, kako navodi DW, veoma samouvjeren, a u političkoj karijeri dugoj nekoliko decenija doživio je više potresa, ali nijedan nije uspio da ga poljulja.

Dodaje se da je tiho i uporno gradio svoju karijeru, kao i da nije čovjek koji pokazuje emocije, niti je ekstrovertan.

Pred njime su, kako navodi DW, međutim veliki izazovi, u vidu pandemije, novih zaduživanja, kao i mnoštvo izazova na brojnim političkim poljima.