latinica  ћирилица
08/12/2021 |  14:02 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Narodno pozorište Srpske od proljeća bogatije za Filharmoniju

Ministar prisvjete i kulture Natalija Trivić izjavila je da će Narodno pozorište Republike Srpske od proljeća 2022. godine biti bogatije za Filharmoniju.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Trivićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o formiraju Filharmonije, koja će, osim učešća u programskoj djelatnosti pozorišta, biti ravnopravan učesnik u različitim manifestacijama od republičkog značaja.

Nakon sastanka u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci sa vršiocem dužnosti direktora ove ustanove Dijanom Grbić, Trivićeva je navela da je konačno došlo vrijeme da Filharmonija počne sa radom, te da s proljeća očekuju i javni poziv za članove ansambla.

Govoreći o programskim aktivnostima Narodnog pozorišta za narednu godinu, Trivićeva je rekla da je, osim predstava u vlastitoj produkciji, planiran "Teatar fest" u Banjaluci, širenje programa Narodnog pozorišta u cijeloj Republici Srpskoj, te spajanje obrazovanja i kulture.

- Da predstave mogu da gledaju učenici širom Republike Srpske i da nemamo samo primarnu djelatnost Narodnog pozorišta u Banjaluci. To je važno jer su predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske, vlastite produkcije, u skladu sa lektirskim programom u srednjim školama - rekla je Trivićeva.

Grbićeva je istakla da će pozorište planirane obaveze za 2022. godinu u potpunosti realizovati.

- Obaveze se odnose na premijere četiri predstave. U narednom periodu biće dosta novina iz ove kuće. Divna je vijest da od sljedeće godine dobijamo Filharmoniju Narodnog pozorišta kao novi sadržaj za publiku - naglasila je Grbićeva.