latinica  ћирилица
08/12/2021 |  15:36 | Autor: SRNA

OHR: Dejtonski sporazum - temelj za stabilnu i bezbjednu BiH

Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH ocijenili su da Dejtonski sporazum i dalje predstavlja temelj za stabilnu, bezbjednu i prosperitetnu BiH, saopšteno je iz OHR-a.

UO PIK-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opšti okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

- Upravni odbor još jednom je potvrdio svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH - navodi se u kominikeu objavljenom nakon dvodnevne sjednice UO PIK-a.

U kominikeu se napominje da su učesnici ovog skupa podsjetili vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog sporazuma i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te da se moraju sprovoditi.

UO PIK-a još jednom je potvrdio svoju "punu podršku visokom predstavniku u obezbjeđivanju punog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i sprovođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, što ostaje nepromijenjeno", navodi se u kominikeu.

Istaknuto je da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za obezbjeđenje sprovođenja Dejtona, te ukazano na potrebu pune primjene programa "pet plus dva", što je i dalje uslov za zatvaranje OHR-a.

- UO PIK-a osuđuje radnje koje je preduzela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a koje ozbiljno podrivaju dejtonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regionu. Vlasti u Republici Srpskoj najavile su i mjere koje bi, ukoliko bi se sprovele, značile poništavanje 26 godina reformi u sprovođenju mira, koje su važne i za proces priključivanja EU - ocijenjeno je u kominikeu.

UO PIK-a upozorava da "usvajanje zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja kršenje, kako Aneksa četiri tako i Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir".

Usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, ne samo da se krši Aneks četiri, onemogućava efikasan odgovor na pandemiju kovida 19, nego se BiH još više udaljava od usklađenosti sa standardima EU, među kojima je i postojanje jedinstvenog ekonomskog prostora, smatraju u PIK-u.

U vezi sa najavljenim povlačenjem Republike Srpske iz sporazuma o prenošenju nadležnosti na BiH, između ostalog, u oblastima odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, UO PIK-a naglašava da "ne može biti jednostranog povlačenja" iz tog sporazuma.

U kominikeu piše da UO PIK-a dijeli zabrinutost koju su izrazili MMF i Svjetska banka o ozbiljnim posljedicama koje takvi potezi imaju po budžete organa vlasti, pristup sredstvima, te međunarodne projekte pomoći, jer smatra da će imati posljedice potezi koje preduzima bilo koja strana, a kojima se ugrožava Dejtonski sporazum.

U svjetlu tih dešavanja, UO odbor PIK-a ponovio je svoju punu podršku i opredijeljenost za blisku saradnju sa visokim predstavnikom u vršenju njegovog značajnog mandata kao i za njegova izvršna ovlaštenja, te pozdravio njegov angažman sa političkim liderima BiH na ispunjavanju programa "pet plus dva", uključujući i formiranje radne grupe za državnu i vojnu imovinu.

UO PIK-a ponovio je da svako ugrožavanje institucija BiH ili pak pokušaji narušavanja njihove funkcionalnosti utiču na stabilnost BiH, kao i njenih entiteta i distrikta Brčko.

Ovo tijelo poziva sve lidere da grade atmosferu međusobnog povjerenja, te da se uključe u dijalog, između ostalog i tako što će odmah prestati sa retorikom podjela i eskalacija, te destabilizacionom političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u cijelom regionu.

UO PIK-a pozvao je "sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se vrate u institucije na nivou BiH bez odgađanja i angažuju se na reformama koje su neophodne za napredak BiH, između ostalog i na njenom evroatlantskom putu", navodi se u kominikeu.

Političim liderima u BiH upućen je poziv da iskorijene korupciju koja ozbiljno ugrožava institucije, sprečava razvoj i podstiče odlazak ljudi iz BiH, posebno mladih.

- Ne smije se dopustiti da još jedan izborni ciklus prođe bez jačanja integriteta i poštenijeg izbornog procesa, te bez davanja jednakih prilika svim građanima da se kandiduju za najviše funkcije u ovoj zemlji. UO PIK-a izrazio je punu podršku naporima koji se odvijaju u vezi sa ustavnom i izbornom reformom - navodi se u kominikeu.

UO PIK-a pozvao je i stranke iz Federacije BiH da vrate povjerenje, otklone nefunkcionalnosti i u potpunosti provedu rezultate izbora iz 2018. godine.

UO PIK-a održaće sljedeći redovni sastanak 7. i 8. juna naredne godine.