latinica  ћирилица
08/12/2021 |  15:46 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Bijeljina: Usvojen Nacrt budžeta od 56,5 miliona KM (VIDEO)

Gradska skupština u Bijeljini usvojila je Nacrt budžeta za 2022. godinu u isnosu od 56,5 miliona maraka, što je povećanje za pet miliona u odnosu na ovu godinu.
Bijeljina - gradska uprava - Foto: RTRS
Bijeljina - gradska upravaFoto: RTRS

Odbornici skupštinske većine predvođene SNSD-om imali su niz primjedbi na raspodjelu tih pet miliona.

Tokom razmatranja Izvršenja budžeta za ovu godinu u prvih devet mjeseci, istakli su da je kabinet gradonačelnika potrošio sredstva na ličnu promociju Ljubiše Petrovića, a ne na rješavanje komunalno infrastrukturnih problema građana.

Nacrtom budžeta za narednu godinu, za milion maraka povećana su sredstva za plate zaposlenih u gradskoj upravi. Za medijsku promociju gradonačelnik će imati 90.000 maraka više.

- Kada je riječ o Kabinetu gradonačelnika, vidljivo je da on pokušava da predlaže da se sredstva za medije povećaju sa 100.000 na 190.000 KM. Što se mene tiče, nema ništa sporno za medije, ali ovdje postoji skrivena namjera. Tu su i povećanja troškova reprezentacije, za 20.000 KM. Povećavaju i stavku tekuće i vanredne pomoći. Smatram da je loše od institucije gradonačelnika praviti socijalnu - rekao je Miroslav Milovanović, šef Kluba odbornika SNSD.

Budžet za narednu godinu predviđa 400.000 maraka manje za Dom zdravlja.

- Ne očekujemo ono što su neke lokalne zajednice dale po 500 KM u Republici Srpskoj svakom zaposlenom u zdarvstvu, mi ne tražimo to nego samo minumum - navela je Danijela Đukin, odbornica SNSD.

Nadležni iz resornog odjeljenja su istakli da Nacrt budžeta nije konačan dokument, da slijedi javna rasprava u kojoj može doći do izmjena raspodjele sredstava, dok će Dom zdravlja dobiti sredstva za rekonstrukciju mjesnih ambulanti koja su predviđena na stavki ''investicije".

Odbornici PDP-a poručili su skupštinskoj većini da je ova godina jedna od rijetkih u kojoj nije bilo zaduženja grada Bijeljina i da je kabinet gradonačelnika samo jedan od segmenata koji troše dio budžeta.

Tokom usvajanja Nacrta budžeta zaključeno je da se javna rasprava ubrza u narednih pet dana i novi materijal predstavi na narednoj sjednici.

Izvršenje budžeta za prvih devet mjeseci ove godine, nakon rasprave, odbornici skupštinske većine su odbacili.