latinica  ћирилица
08/12/2021 |  17:51 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Dodik pozvao sve patriotske snage da izglasaju odluke o vraćanju nadležnosti (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve patriotske orijentisane snage u Narodnoj skupštini Reopublike Srpske da zajednički izglasaju odluke o povlačenju saglasnosti za nadležnosti prenesene na nivo BiH.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

To nije avanturizam, naglasio je Dodik, jer se ništa ne radi mimo Ustava Republike Srpske i BiH.

Specijalnom američkom izaslaniku za Balkan poručio je da međunarodna zajednica treba da nađe način i povuče iz pravnog sistema nametnuti Inckov zakon.

Sve dok se to ne desi, Srpska ostaje pri odluci da ne učestvuje u radu zajedničkih institucija.

Sve što Republika Srpska radi na vraćanju nasilno oduzetih ustavnih nadležnosti u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza su političke, a ne ratne inicijative.

Znaćemo da se branimo političkim sredstvima, ali nećemo ratovati - poručio je iz Istočnog Sarajeva Milorad Dodik, nakon što je sa dvojicom članova Predsjedništva u Sarajevu razgovarao sa američkim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom i zvaničnikom EU Markom Makovecom.

- Mi ćemo povući saglasnosti iz te tri oblasti i poništiti odluke o 140 nametnih zakona i uputiti se u normativno uređenje tih oblasti, odbacujem da se radi o ratnoj opciji, već o odbrani ustava i ništa drugo - naveo je Dodik.

Prijetnja Bakira Izetbegovića da će sve i jednu odluku Narodne skupštine oboriti na Ustavnom sudu BiH, samo je potvrda da je taj Sud pod njihovom kontrolom, dodao je Dodik.

Eskobaru i zvaničniku EU rekao je da se istina ne može utjerivati na silu, i zato nametnuti Inckov zakon o zabrani negiranja genocida treba povući iz pravnog sistema BiH.

Do tada, Srpska ostaje istrajna u odluci da ne učestvuje u radu zajedničkih institucija, ali se ne osjeća nimalo krivom za nastalu političku krizu.

- Mi ih ničim ne uslovljamo, mi je nismo proizveli, to je proizveo visoki predstavnik po nalogu PIK-a i najvećih ambasada, neka oni nađu načina kako će izbrisati i stvaviti van snage tu vrstu priče - istakao je Dodik.

Eskobar i Makovec nisu se oglašavali nakon sastanka sa članovima Predsjedništva. Nezvanično, bilo je oštrih tonova usmjerenih ka bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva, zbog njihove retorike.

Činjenice da bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović nijednom nije pomenuo sankcije, niti se bilo kojim teškim riječima osvrnuo na Dodika i Srpsku, već je samo pozvao na funkcionisanje bh institucija - potvrđuju da strani faktor polako uviđa stvarnu situaciju u BiH.

- Da funkcioniše parlament, Predsjedništvo i Savjet ministara i onda da se rješavaju druga pitanja i to je osnovna poruka koju smo čuli od naših američkih i evropskih prijatelja - smatra DŽaferović.

- Nisam zagledao kako je izgledao DŽaferović danas ,ali vidim da je u sebi imao potištenosti i bijesa pogotovo je to izraženo bilo kod Komšića. I moram da kaže da sam uživao u Predsjedništvu kako se DŽaferović i Komšić zaklinju u Republiku Srpsku i da nikada nisu ništa loše rekli, što nije tačno - naveo je Dodik.

U danu prepunom političkih događaja, nisu izbjegnuta reagovanja na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Komšiću, Srebrenici, hrvatskom i srpskom pitanju. Mnogi ih poistovjećuju sa Dodikovim. Posljednja, o DŽaferoviću kao sponzoru mudžahedina, zategele je odnose zvaničnog Zagreba i Srajeva do pucanja.

- Da vam pravo kažem kada je u pitanju gospodin Milanović on sve više i više postaje bezbnadežan slučaj - rekao je DŽaferović.

- Predsjednik Milanović je ozbiljan predsjednik i drago mi je da otvoreno govori o svim pitanjima u vezi BiH. Izjava u kojoj je reko da su u BiH zatvoreni u bačvu i da moraju da izađu u realnost iz te bačve i da se suoče je tačna, u Sarajevu sjede ljudi koji čekaju Eskobara, ovog Britanca ili nelegitimnog predstavnika koji će za njih nešto da rade ali to se neće destiti - poručio je Dodik.

Komentarišući pisanje italijanskog časopisa La Republika, koji ne odbacuje mogućnost teritorijalne podjele BiH, Dodik kaže da je to nešto novo što do sada nismo mogli da čujemo iz zapadnoevropskih zemalja.

Potvrdio je da je na vanrednoj sjednici Predsjedništva, održanoj odmah nakon sastanka sa Eskobarom, dao saglsnost da se što hitnije unište rashodovane rakete Luna, smještene u magacinima Oružanih snaga oko Banjaluke, jer su opasne po ljude i imovinu.