latinica  ћирилица
08/12/2021 |  20:06 ⇒ 20:07 | Autor: TANЈUG

MUP Hrvatske: Uslovni prestanak radnog odnosa policajcima zbog nasilja nad migrantima

Prvostepeni disciplinski sud Ministarstva unutrašnjih poslova u Osijeku izrekao je u prvom stepenu kaznu uslovnog prestanka radnog odnosa trojici interventnih policajca koji su učestvovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH, zbog čega su početkom oktobra udaljeni s dužnosti, saopšteno je danas iz MUP-a Hrvatske.
Hrvatska policija  (Foto:slobodnadalmacija.hr) -
Hrvatska policija (Foto:slobodnadalmacija.hr)

Uslovni prestanak radnog odnosa znači da im je dat rok u okviru kojeg ne smiju napraviti nikakvu drugu povredu radne discipline, ali odluka još nije konačna jer sve stranke u postupku imaju pravo na žalbu drugostepenom disciplinskom sudu u sjedištu Ministarstva, prenosi Hina.

Trojica policajaca još se neće moći vratiti na posao jer su početkom oktobra, kad se u javnosti doznalo za taj slučaj, udaljeni s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

S dužnosti su udaljeni 8. oktobra i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak nakon što je u medijima objavljen snimak na kojoj maskirane osobe obučene u dijelove policijske uniforme tuku migrante na granici s BiH.

Direktor policije Nikola Milina tada je izvijestio da su trojica policajaca udaljeni s dužnosti i da protiv njih slijedi disciplinski postupak, a nakon što je radna grupa otkrila da su na snimku službenici interventne policije.

Njihovo ponašanje ocijenio je kao težu povredu službene dužnosti koja ozbiljno šteti ugledu policije.

Tada je utvrđeno da je riječ o trojici policajaca koji su "postupali" u radno vrijeme, a tek treba utvrditi zašto nisu nosili propisane uniforme, kazao je Milina.

Sprovode se i uviđaji u vezi navedenog događaja.