latinica  ћирилица
08/12/2021 |  20:48 | Autor: SRNA

Linta: Hrvatska zarobljena u nacističkoj prošlosti

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je crtani film "Domovinski rat za najmlađe", u kojem su Srbi prikazani kao "štakori" /pacovi/, jedan od mnogih dokaza da Hrvatska živi zarobljena u nacističkoj prošlosti.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je podsjetio da je poređenje Јevreja sa pacovima bilo uobičajeno za vrijeme Hitlerovog režima u nacističkoj Njemačkoj.

- U srbomrzačkom i užasnom "crtanom filmu" opisuje se kraljevstvo Knin i "agresorski štakori", koji predstavljaju Srbe. Priča počinje tako što narator kaže da su "pacovi" /Srbi/ i "ljudi" /Hrvati/ živjeli zajedno u kraljevstvu Knin, ali su "pacovi riješili da žive u pacovskoj čistoj državi" - naveo je Linta u izjavi za javnost.

On je dodao da se u "crtanom filmu" pominje "čudesni svirač iz Čavoglave" /Marko Perković Tompson/, koji je "štakore" /Srbe/ "izveo iz tvrđave uz pomoć četničke pjesme "Šta se to na Dinari sjaji" i sve ih namamio u traktor".

- U pitanju je jasna asocijacija na zločinačku akciju "Oluja", kao i na druge hrvatske zločinačke akcije - istakao je Linta.

On je pozvao EU da najoštrije osudi otvorenu rehabilitaciju ustaštva koje u Hrvatskoj traje pune tri decenije, kao i svakodnevno širenje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom.

- To, između ostalog, potvrđuje ovogodišnje istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu zajedno sa Centrom za jugoistočne studije na Univerzitetu u Gracu i organizacijom "Gong". Oko 70 odsto učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj smatra da je genocidna NDH u suštini prava i istinska država hrvatskog naroda, a ne SR Hrvatska, koja je bila u sastavu bivše SFRЈ - rekao je Linta.

On je naveo da, prema rezultatima istraživanja, čak 75 odsto mladih Hrvata smatra prihvatljivim upotrebu ustaškog, odnosno nacističkog, pozdrava "Za dom spremni!".

- Kada je riječ o Drugom svjetskom ratu, samo trećina mladih Hrvata smatra da je antifašizam, odnosno pobjeda u antifašistikoj borbi, temelj državne suverenosti Hrvatske. Gotovo identični rezultati su bili prilikom sličnog istraživanja 2015. godine - dodao je Linta.