latinica  ћирилица
09/12/2021 |  07:06 ⇒ 11:28 | Autor: RTRS

Pašalić: Broj stanovnika nije mjera uspjeha (VIDEO)

Veoma je važno da shvatimo osnovne pokretače demografskih promjena koji su kod nas, nažalost, nepovoljni, izjavio je demograf profesor doktor Stevo Pašalić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Gost Јutarnjeg Stevo Pašalić - Foto: Screenshot
Gost Јutarnjeg Stevo PašalićFoto: Screenshot

Tek tada, prema njegovim riječima, može da se traži rješenje.

- Novac ne riješava problem. Realnost je da se moramo navići na to da ćemo živjeti sa smanjenim brojem stanovnika i moramo se znati nositi sa tim problemom. Broj stanovnika nije mjera uspjeha - poručio je Pašalić.

Potrebno je odmah preduzeti ispravne korake, a to su uvođenje određenih elemenata, naglasio je Pašalić.

- Snažna ekonomija, radna mjesta, dobro plaćen posao, obezbjeđivanje pristupačnih stambenih rješenja, kao na primjer u Doboju. Sljedeći korak je finansijski pristupačno i kvalitetno zbrinjavanje djece predškolskog uzrasta, obrazovni sistem, fleksibilno radno vrijeme, poreske olakšice, prije svega za podršku porodicama, naročito višečlanim i ublažavanje iseljavanja - precizirao je Pašalić.

Pašalić je istakao da "demografska politika mora biti sastavni dio šire razvojne politike jer je to prvi preduslov da postignemo ekonomski rast. Ekonomija i demografija su jednostavno neraskidive".

Opširnije pogledajte u videu.