latinica  ћирилица
09/12/2021 |  09:02 | Autor: B92

"To što je Novak na listi ne znači da će igrati u Melburnu"

Kreg Tajli, direktor Tenis Australija, izjavio je da nije siguran da će Novak Đoković igrati na Australijan Openu.
Novak Đoković - Foto: Twitter
Novak ĐokovićFoto: Twitter

Ime najboljeg tenisera svijeta našlo se na preliminarnoj listi prijavljenih za prvi Grend slem sezone, što su mnogi protumačili da će on igrati u Melburnu.

Međutim, Tajli kaže da taj spisak nije konačan.

- Ono što je objavljeno je generalna lista učesnika i po prirodi stvari, svi ulaze na listu. To nije obavezujuća lista i ne govori ko će biti tačno u glavnom žrijebu, koji dolazi za nekoliko nedjelja - pojasnio je Tajli.

U pojedinim australijskim medijima objavljeno je da bi Đoković mogao da zatraži "medicinsko izuzeće" da bi igrao u Melburnu, ali je Tajli jasno naznačio kakva su pravila.

- Da budem odmah jasan, niko ne može da igra na Australijan openu ako nije vakcinisan. Ili duplom dozom vakcine ili jednom od kompanije DŽonson i DŽonson, koja je takođe odobrena. Јedina mogućnost, osim te da budete vakcinisani je da se takmičite ako ste dobili opravdanje o medicinskom izuzeću od australijskih vlasti. Vidio sam izvještaje u pojedinim medijima. Do sada, nije bilo odobrenih medicinskih izuzetaka - dodao je Tajli.

On je objasnio i šta podrazumijema medicinsko izuzeće.

- Postoji nezavisan panel medicinskih stručnjaka koji pregledaju kopiju zahtjeva za izuzeće. To onda ide na ekspertski panel i oni donose odluku. Јasno je da međunarodni teniseri imaju iste uslove kao i svako ko dolazi u Viktoriju i Australiju. Nema mogućnosti za bilo kakav popust u tom smislu osim odobrenog medicinskog izuzetka - objasnio je prvi čovjek AO.

Tajli je ponovio da vjeruje da se više 95 odsto tenisera vakcinisalo, što je po njemu ogroman napredak u odnosu na 50 odsto od prije samo nekoliko mjeseci.