latinica  ћирилица
09/12/2021 |  09:02 ⇒ 09:03 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Prva iskrena izjava Vašingtona nakon mnogo godina

Izjava pomoćnika predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivana da se sistem međunarodnih odnosa mijenja, a da njihova aktuelna struktura na čelu sa UN polako postaje prošlost, je iskrena, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Kako kaže, prvi put poslije mnogo godina stvari su nazvane svojim imenom.

- Izjava Salivana može da se ocijeni na mnogo načina, od "cinične" do "hladnokrvne". Ali jedno se ne može poreći – ona je iskrena. Prvi put nakon mnogo godina stvari su nazvane svojim imenima - napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

S tim u vezi, dodala je da je to "upravo ono o čemu zvanična Moskva govori već tri godine".

- SAD uništavaju sistem međunarodnih odnosa zasnovan na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN u cilju stvaranja zone sopstvenog komfora, u kojoj namjeravaju same da dominiraju - smatra Zaharova.

Kako je istakla, upravo je to razlog što Vašington organizuje masovni skup u vidu Samita za demokratiju čiji će učesnici imati počasno pravo da služe interesima američkog režima.

Pomoćnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio je ranije da se sistem međunarodnih odnosa transformiše i da njihova aktuelna struktura na čelu sa UN, koja je nastala poslije Drugog svjetskog rata, postepeno postaje prošlost.

On je takođe priznao da njegova zemlja aktivno pokušava da transformiše uspostavljeni svjetski poredak kroz formiranje novih "saveza, partnerstava i institucija" osmišljenih da rade u interesu Vašingtona.

Podsjetimo, Samit za demokratiju počinje danas.

Sjedinjene Američke Države pozvale su na samit 110 zemalja, među kojima nisu Rusija i Kina.

Predsjednik SAD Džozef Bajden će od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

Vašington insistira na tome da svrha događaja nije podjela, već da prijateljske demokratije posluže kao primjer i pokažu da njihovi politički sistemi djeluju za dobrobit ljudi.

S tim u vezi, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je ranije da održavanjem tog samita SAD pokušavaju da privatizuju demokratiju i stvore nove linije podjele.