latinica  ћирилица
09/12/2021 |  10:11 | Autor: SRNA

Nikad više novinara u zatvoru

Broj novinara širom svijeta, koji se nalaze iza rešetaka, dostigao je globalni maksimum 2021. godine, prema novom izvještaju neprofitnog Komiteta za zaštitu novinara /CPЈ/.

Najmanje 24 novinara su ubijena zbog svog izvještavanja, a 18 drugih je umrlo u okolnostima koje otežavaju utvrđivanje da li su bili meta zbog svog rada, naveo je CPЈ u godišnjem istraživanju o slobodi štampe i napadima na medije.

Dok se razlozi za zatvaranje novinara razlikuju od zemlje do zemlje, rekordni broj odražava političke preokrete širom svijeta i rastuću netoleranciju prema nezavisnom izvještavanju, navodi se u izvještaju.

Među novinarima koji su ubijeni 2021. godine su Daniš Sidikui, Rojtersov fotograf koji je poginuo u napadu talibana u Avganistanu u julu i Gustavo Sančez Kabrera, ubijen u Meksiku u junu.

Kina je zatvorila 50 novinara, najviše u bilo kojoj zemlji, zatim Mjanmar /26/, koji je uhapsio novinare u sklopu obračuna nakon vojnog puča 1. februara, zatim Egipat /25/, Vijetnam /23/ i Bjelorusija /19/, navodi se u izvještaju.

Prvi put, lista CPЈ uključuje novinare zatvorene u Hong Kongu – nusproizvod zakona o nacionalnoj bezbjednosti iz 2020. godine, koji čini da se sve što Peking smatra subverzijom, secesijom, terorizmom ili udruživanjem sa stranim snagama, kažnjava kaznom zatvora, čak i doživotnom.

Meksiko, gdje su novinari često na meti kada njihov rad uznemiri kriminalne bande ili korumpirane zvaničnike, ostaje najsmrtonosnija zemlja zapadne hemisfere za novinare, navodi CPЈ.