latinica  ћирилица
09/12/2021 |  13:28 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Zoran Bognar dobitnik nagrada Tronoški rodoslov

Književna nagrada Tronoški rodoslov, koju dodjeljuju Podrinjski kulturni klub i Eparhija šabačka, ove godine pripala je književniku iz Beograda Zoranu Bognaru za knjigu "Ejdetske slike III", sa podnaslovom "Dnevnik ćutanja iliti imanentnost odsustva".
Zoran Bognar - Foto: Glas Srpske
Zoran BognarFoto: Glas Srpske

Žiri je u obrazloženju naveo da ova izuzetna knjiga mikroeseja, eseja i refleksija na izvjestan način vrši reintegraciju dvije Bognarove prethodne knjige - "Ejdetske slike I" i "Ejdetske slike II", saopštio je Podrinjski kulturni klub.

U obrazloženju je navedeno da autor "sistemom poetičkih ogledala obezbjeđuje njihovu prisutnost u novim kodovima samospoznaje ejdetskih slika ..."

- Sve tri knjige ove izvanredne meditativne proze otvaraju nove prostore u promišljanju života i umjetnosti. One su dio testamentarnog opusa ovog našeg značajnog pisca, koji sublimira sve ono što poezija po svom unutrašnjem biću ne može da obuhvati - ocijenio je žiri.

Žiri su činili Nemanja Veljović Subrosa /predsjednik/, Vasilije Domazet i Slobodan DŽagić.

Nagrada će biti uručena tokom iduće godine, kada to epidemiološke prilike dozvole.

Ovo je jubilarna, deseta dodjela Podrinjskog kulturnog kluba.

Knjigu je izdala beogradska izdavačka kuća Nova poetika.

Zoran Bognar, pjesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar, član je Udruženja književnika Srbije i počasni član Društva pisaca BiH i PEN-a BiH. Živi i radi u Beogradu kao profesionalni književnik. Urednik je u izdavačkoj kući Dereta i predsjednik fonda Ars Longa za očuvanje lijepih umjetnosti.

Prije Bognara tu nagradu su primili Milisav Savić, Srba Ignjatović, Goran Milašinović, Igor Marojević, Milomir Đukanović i drugi pisci.