latinica  ћирилица
09/12/2021 |  13:43 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Tim UKC-a u posjeti Domu zdravlja i Bolnici "Dr Mladen Stojanović" (VIDEO)

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da sa više načelnika ove zdravstvene ustanove boravi danas u Prijedoru da bi se sagledale mogućnosti za unapređenje zdravstvenog sistema u Domu zdravlja i Bolnici "Dr Mladen Stojanović".
Tim UKC-a u posjeti Domu zdravlja i Bolnici "Dr Mladen Stojanović" - Foto: SRNA
Tim UKC-a u posjeti Domu zdravlja i Bolnici "Dr Mladen Stojanović"Foto: SRNA

Đajić je rekao novinarima u Prijedoru da je to unapređenje moguće u dva smjera - poboljšanjem organizacije zdravstvenih ustanova i edukacijom zdravstvenih radnika iz Prijedora na UKC-u, te dodao da je bilo riječi i o lakšem uspostavljanju transporta i smještaja pacijenata iz Prijedora na UKC.

- Drugi razlog jeste da nastavimo saradnju u vezi sa prevencijom moždanog udara. Mi smo tu i danas ćemo pregledati oko 200 pacijenata iz Prijedora sa ciljem detekcije i patoloških promjena na krvnim sudovima vrata i glave - naveo je Đajić.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Јavor pozvao je sugrađane da iskoriste priliku i obave besplatne preglede radi prevencije moždanog udara i sa ciljem povećanja svijesti o značaju prevencije.

- Nema potrebe da se zakazuju, mogu slobodno doći ovdje od 11.00 do 15.00 časova, nema potrebe ni da dolaze po uputnicu, potpuno je besplatno - dodao je Јavor.

Načelnik Klinike za kardiologiju UKC-a Tamara Kovačević Preradović istakla je da je ova klinika referentna za bolesti kardiovaskularnog sistema u Republici Srpskoj, ali i vodeća u određenim dijagnostičkim i terapijskim procedurama u cijeloj BiH.

- Želja je da poboljšanom komunikacijom što prije obezbijedimo dostup tim najsloženijim intervencijama svim pacijentima Republike Srpske, posebno Prijedora, koji je tako blizu Banjaluke. Razvojem komunikacija ćemo još više ubrzati i transport i dolazak pacijenata u našu zdravstvenu ustanovu - navela je ona.

Preradovićeva je za iduću godinu, kao veliki izazov, najavila otvaranje kardiohirurgije u UKC-u, kao završne stepenice u sistemu.

- Naši pacijenti neće morati da bivaju transportovani kao hitni ili zakazani slučajevi u kardiohirurške ustanove u Srbiji, nego ćemo sve te intervencije moći da radimo, uz podršku, naravno, klinika iz Srbije, u Banjaluci - dodala je Preradovićeva.

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Zoran Aleksić rekao je da je ova klinika referentna ustanova koja liječi sve pacijente čija je klinička slika toliko složena da zahtijeva liječenje na UKC-u.

- Veoma često smo nailazili na određene probleme i nesuglasice. Međutim, na putu smo da te probleme riješimo, od pitanja prijema pacijenata, transporta pacijenata, zaduženog ljekara, dijagnostike i svega ostalog. Danas su bolesti veoma složene i komplikovane tako da to zahtijeva veoma visok nivo i dijagnostike i terapije liječenja, a to UKC u ovom trenutku ima u punom kapacitetu - dodao je Aleksić.