latinica  ћирилица
09/12/2021 |  14:10 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Usvojen plan odbrane od poplava

Vlada Republike Srpske usvojila je plan odbrane od poplava u Srpskoj u 2022. godini, sa ciljem unapređenja i svestranijeg angažovanja relevantnih subjekata, kao i višeg nivoa pripravnosti u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od poplava.
Zaštita od poplava - Foto: RTRS
Zaštita od poplavaFoto: RTRS

Plan je osnovni dokument za koordinaciju i sprovođenje dodatnih ili posebnih godišnjih zadataka i aktivnosti republičkih organa, gradova, opština, privrednih društava, drugih pravnih lica i udruženja građana koji sprovode djelatnost od značaja za zaštitu i spasavanje od poplava, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Republička uprava civilne zaštite nadležna je za koordinaciju, usklađivanje, praćenje i usmjeravanje aktivnosti u sprovođenju ovog plana.

Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite da izvrši uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike privrednog društva "UNIS - fabrika cijevi" Derventa u stečaju koji ispunjavaju uslove za penziju.

Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje biće pojedinačna za šest radnika, i u ukupnom iznosu od 85.051 KM.

Na sjednici je prihvaćena informacija o rješavanju statusa filharmonije u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske, kao nove umjetničke organizacione jedinice.

Zadužena su Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da za rad i funkcionisanje filharmonije obezbijede 450.000 KM u budžetu za 2022. godinu.

Vlada Republike Srpske informisala se o učešću u programu EU "Kreativna Evropa" za period 2021-2027. koji je namijenjen razvoju evropskog kulturnog i kreativnog sektora.

Zaduženi su Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju da, u skladu sa mehanizmom koordinacije i vodeći računa o ustavnim nadležnostima u oblasti kulture, vrše poslove koordinacije i praćenja realizacije programa.