latinica  ћирилица
09/12/2021 |  14:34 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Data saglasnost na budžet Fonda solidarnosti od 9.743.600 KM

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici dala je saglasnost na Prijedlog finansijskog plana - budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za 2022. godinu u iznosu od 9.743.600 KM.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

- U finansijskom planu - budžetu Fonda solidarnosti za 2022. godinu planirani su prihodi sa primicima i rashodi sa izdacima u iznosu od 9.743.600 KM, što je u odnosu na finansijski plan za 2021. godinu više za 76.000 KM - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju u vezi s učešćem konzorcijuma iz Republike Srpske u aktivnostima Evropske mreže preduzetništva u periodu od 2022. do 2027. godine u okviru programa "EU singl market".

U saopštenju se navodi da je Vlada saglasna da Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske učestvuje u radu Evropske mreže preduzetništva čije aktivnosti se finansiraju iz programa "EU singl market".

Evropska mreža preduzetništva je najveća mreža poslovne podrške u svijetu, kreirana od Evorpske komisije, a u kojoj funkcioniše više od 600 organizacija iz 60 zemalja.

Konzorcijum iz Republike Srpske čine Razvojna agencija Republike Srpske, Privredna komora Srpske, univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i Inovacioni centar Banjaluka.

Vlada Srpske usvojila je danas i informaciju o potrebi izgradnje zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo, te zadužila Ministarstvo finansija da u 2022. godini obezbijedi 7.540.366 KM, za izgradnju tog objekata.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka kojom se utvrđuje da je od opšteg interesa izgradnja društvenih i infrastrukturnih objekata: opštinskog administrativnog centra, centra za socijalni rad, biblioteke, zajedničke kotlovnice i saobraćajnice koja će povezivati te objekte u užem dijelu centra Stanara, te da se u tu svrhu može izvršiti potpuna eksproprijacija nepokretnosti označenih u ovoj odluci.

- Opština Stanari će izgradnjom ovih objekata obezbijediti racionalnije funkcionisanje opštinske uprave i njenih organa i kvalitetniji i viši nivo usluga za stanovnike opštine u ostvarivanju njihovih prava i interesa iz svih oblasti u okviru jedinice lokalne samouprave, a naročito iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite - navedeno je u saopštenju.

Vlada je usvojila i informaciju o završetku realizacije projekta "Socijalizacija djece Republike Srpske - 2021" i informaciju o planiranoj realizaciji projekta "Socijalizacija djece Republike Srpske" za period od 2022. do 2024. godine.

Riječ je o jedinstvenom projektu u Republici Srpskoj koji Јavni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske realizuje 19 godina.

U saopštenju se navodi da je u Projektu do sada učestvovalo više od 34.000 lica, odnosno djece iz najosjetljivijih kategorija 81,7 odsto i odraslih lica 18,3 odsto.

- Projektom su obuhvaćena djeca iz Republike Srpske, čije je odrastanje osujećeno nepovoljnim porodičnim, socijalnim i materijalnim uslovima, zdravstvenim i razvojnim problemima. Oni zajedno sa talentovanom djecom i istaknutim sportistima na inkluzivnom principu, provode deset dana u odmaralištu Omladinski hostel `Užice` u Bečićima na crnogorskom primorju - napominje se u saopštenju.

Budžetom Јavnog fonda za dječiju zaštitu za 2021. godinu na poziciji - "zadovoljavanje razvojnih potreba djece" za realizaciju projekta "Socijalizacija djece Republike Srpske" planirano je 1.110.000 KM.

U saopštenju se dodaje da je ukupno utrošeno 923.878 KM ili 83,2 odsto od planiranih sredstava za realizaciju projekta u 2021. godinu.

Projektom, koji je realizovan od 6. juna do 22. septembra 2021. godine obuhvaćeno je ukupno 1.683 lica, a od ovog broja je 77,8 odsto djece i 22,2 odraslih.

- Za period od 2022. do 2024. godine planira se učešće do 2.100 lica na nivou godine, što bi značilo za posmatrani period ukupno do 6.300 lica, djece i pratećeg osoblja - dodaje se u saopštenju.