latinica  ћирилица
09/12/2021 |  15:22 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

Željko Stević, nagrađeni profesor i naučnik, čiji je rad priznat u svijetu (VIDEO)

Željko Stević,naučnik iz Doboja, svjetskog ranga, koji se naučnim istraživanjima u oblasti logistike i transporta bavi desetak godina, našao se na rang listi najboljih svjetskih naučnika za 2020. godinu Univerziteta Stanford.
Profesor Željko Stević - Foto: RTRS
Profesor Željko StevićFoto: RTRS

Kada bih imao dva života posvećena nauci ,bilo bi malo. Promjene su brze, pogotovo naučne i tehnološke, tako da je rok trajanja stečenog znanja veoma kratak, tri do pet godina, možda čak i kraće. Zbog toga je potreban neprestan rad i istraživanje - tako priča Željko Stević, koji je objavio oko 150 naučnih radova i upisao se među dva odsto najboljih na svijetu.

Kriterijumi, koji su ga doveli na to mjesto su broj samostalnih naučnih radova, onih u kojima je prvi autor, te broj obavljenih citata iz njegovih naučnih radova.

- Da bismo se našli na jednoj ovakvoj listi potrebno je dosta odricanja i rada sa izuzetno kvalitetnim naučnicima. Јa imam jednu zaista veliku istraživačku mrežu širom svijeta sa ljudima sa kojima sarađujem - kaže Stević.

 Na kojim projektima je radio, na kojim konferencijama i naučnim smotrama je učestvovao, predavao, bio mentor, teško je nabrojati. Nije otišao u inostranstvo, ali je kroz svoj naučni rad i predavanja i te kako prisutan u svijetu.

Priču o profesoru Željku Steviću pogledajte u video prilogu.