latinica  ћирилица
09/12/2021 |  15:41 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Studenti iz Istočnog Sarajeva u posjeti firmi Kolektor (VIDEO)

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su sa ministrom za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđanom Rajčevićem posjetili firmu Kolektor u Klašnicama kod Laktaša.
Rajčević sa studentima posjetio fabriku Kolektor -
Rajčević sa studentima posjetio fabriku Kolektor

Saradnja privrede i fakulteta, kao i realna slika praktičnog dijela nastave od velikog su značaja za studente, ali i za njihovo buduće zaposlenje.

Direktor firme "Kolektor" Predrag Zorić istakao je da je ova studentska posjeta organizovana s ciljem da studenti sagledaju koja su to potencijalna radna mjesta na kojima se sutra mogu naći u ovoj kompaniji.

- Mi ne možemo da funkcionišemo bez stručnog kadra, a ovi studenti su potencijalno naši budući inženjeri. Vrlo je bitno da se već od prvih godina studiranja nađu u našim prostorijama, da izgrade svoje afinitete, da se odluče šta žele biti kad završe studije i iskreno se nadamo da će većina njih prepoznati Kolektor kao firmu u kojoj će moći da se izgrađuju profesionalno, ali i lično - rekao je Zorić.

- Mi imamo situaciju da školujemo studente za određenu tržišnu nišu , tako da kažemo, a oni da tokom studija praktično i ne vide kako izgleda taj proces same proizvodnje, kako će eventualno izgledati njihovo buduće zaposlenje. Upravo danas imamo primjer jedne dobre prakse - dodao je Rajčević.

On je naveo da će 60 studenata Mašinskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva, koliko ih je u posjeti "Kolektoru", danas možda steći i svoja prva praktična iskustva.