latinica  ћирилица
09/12/2021 |  16:50 ⇒ 17:29 | Autor: SRNA

Kojić: Sud, Tužilaštvo i SIPA sinhronizovano rade na razbijanju Srpske

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić izjavio je da Sud, Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu sinhronizovano rade na razbijanju Republike Srpske tako što amnestiraju sve zločince koji su mučili i ubijali Srbe i palili njihovu imovinu.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Kojić je Srni rekao da je današnje puštanje na slobodu Vahida Alađuza i ostalih pripadnika takozvane Armije BiH osumnjičenih za zločine nad Srbima u Hrasnici, Sokolović koloniji i Butmiru dokaz da ovakav Sud BiH nema nikakvu budućnost.

- Taj sud je skoro istovremeno pustio one koji su ubijali i mučili zarobljenike, civile i nejač, a uhapšena su dvojica Srba - istakao je Kojić.

Kojić je ocijenio da je Sud BiH formiran da amnestira vojno i civilno muslimansko rukovodstvo iz ratnog perioda, a Srbe da predstavi kao agresore.

- Svakoga ko je činio zločin stići će suza svake majke i djetata koje je izgubilo sina, kćerku, majku ili oca. Neće se moći ovako još dugo raditi u sudu nepravde BiH - smatra Kojić.

Kojić je pozvao sve republičke strukture da zauzmu jasan stav koji će biti proveden u praksi da se zaštite srpski demobilisani borci.

- Imamo osjećaj kao da rat još uvjek traje - dodao je on.

On je napomenuo da se svaki dan odvode i osuđuju Srbi dok se muslimani puštaju na slobodu.

- Osuđene za zločine u Silosu ne šalju na robiju, nego im ljekari daju dokumentaciju da su tobože bolesni i ne mogu na izdržavanje kazne - podsjetio je Kojić.

U Sudu BiH danas je održano ročište za određivanje pritvora četvorici uhapšenih u akciji Sipe zbog sumnje da su u periodu od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sarajevski mediji prenose da su osumnjičeni Vahid Alađuz, Senad Gadžo, Agan Nezir i Sulji Hebibi pušteni i da će se braniti sa slobode.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se istraga odnosi na zločine nad srpskim civilima s područja sarajevskih naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović kolonija, koji su nezakonito bili zatočeni u logoru u objektu Osnovne škole "Aleksa Šantić" i zatvoreni u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

- Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i neposredni izvršioci ubistava - ističe se u saopštenju za javnost.