latinica  ћирилица
09/12/2021 |  17:48 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Bisera Turković ponovo u SAD; Šta je cilj posjete? (VIDEO)

Bisera Turković po starom. Bez saglasnosti Predsjedništva, već danima je u SAD-u. Šta je cilj njene posjete, Republici Srpskoj nije nepoznato.
Bisera Turković - Foto: RTRS
Bisera TurkovićFoto: RTRS

Predsjednica Republike Željka Cvijanović ocjenjuje da je razlog posjete šefa bh diplomatije SAD-u blaćenje Srpske i Milorada Dodika.

Krajnji domet njene diplomatske posjete bio je postavljanje nove zastave na jarbol ambasade BiH u Vašingtonu, rekao je za RTRS ambasador u toj zemlji Bojan Vujić.

Turkovićeva je na svom tviter profilu objavila da je razgovarala sa dvojicom američkih zvaničnika o situaciju BiH i regionu.

Tek što se predsjednica Srpske vratila iz posjete SAD-u tokom koje je američkim zvaničnicima i srpskoj dijaspori objasnila političko-pravnu borbu Srpske za očuvanje ustavne pozicije u BiH, preko Atlantika zaputila se i šefica bh diplomatije Bisera Turković.

No, njeni motivi druge su prirode.

- Spremila se da ode tamo da priča protiv Milorada Dodika i Republike Srpske - navela je Cvijanović.

- Mislim da je ona ovu posjetu Vašingtonu iskoristila da promjeni zastavu na ambasadi BiH. Želim samo da kažem da je ministarka Turković za vrijeme mog sastanka u Stejt dipertmentu došla u ambasadu sa svojim saradnicima i bez moje saglasnosti promjenila zastavu na ambasadi BiH - dodao je Bojan Vujić, ambasador BiH u SAD.

U izjavi za RTRS, Vujić ističe da je po dolasku, Turkovićeva prvo obišla bošnjačku dijasporu u Sent Luisu i Atlanti.

U Vašingtonu je ignorisala susret s njim iako je samo preko ambasade BiH, što nalaže utvrđena procedura, mogla da zakaže sastanke sa američkim zvaničnicima.

U tome, kaže Vujić, nije uspjela.

- Ministarka nije dobila nijedan sastanak sa zvaničnicima američkih institucija, uključujući Stejt department, Pentagon i Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, ona je to pokušala kršeći sve procedure - precizirao je Vujić.

Dolaskom Bojana Vujića u bh ambasadu u SAD, stvari se okreću u korist Republike Srpske. Ostvareni su značajni kontakti u američkim institucijama što je pokazala i nedavna posjeta Željke Cvijanović, stavovi Srpske čuli su se adresama koje imaju uticaj na događaje u BiH.

- Radimo zajedno, objašnjavamo članovima Kongresa i američke administracije da Republika Srpska ne radi ništa iz hira, da niko iz Srpska nije tražio krizu, da je kriza nametnuta odlukama visokog predstavnika i Ustavnog suda, da je to uvelo cijelu zajedničku državu u ozbiljnu krizu - istakao je Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u SAD.

Od kada je Bisera Turković preuzela resor spoljnih poslova, nizali su se Biserini biseri. Poručivala je mladima da nema posla u državnoj službi ako nisu u stranci, sina je udomila u ambasadi u Kataru, slala je nepismene diplomatske note Beogradu, pozivala na ukidanje Srpske, Dodika upoređivala sa Hitlerom.

- Ona se pravila da ne zna da je Predsjedništvo kreator spoljne politike, a da je ministar samo izvođač radova. Hodala je po svijetu pričala svašta protiv Srpske. Ona ne zaslužuje da bude ministar nečega u zajedničkoj državi - poručila je Cvijanović.

Poziciju koristi isključivo u korist SDA i Bošnjaka, pa je Bakir Izetbegović uvijek imao opravdanje za njene ispade.

Na zvaničnoj stranici MIP BiH objavljeno je da je Bisera Turković u odvojenim susretima razgovarala sa američkim kongresmenom Danom Meuserom i senatorom Bilom Kardinom.

Prvi je poznat po tvrdnji da je Dodik najveća prijetnja miru na Balkanu, a drugi po stavovima o navodno malignom ruskom uticaju u BiH.