latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:23 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

U Banjaluci otvoren Centar za helenska istraživanja

Centar za helenska istraživanja otvoren je večeras na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, u organizaciji Ambasade Grčke u BiH.
U Banjaluci otvoren Centar za helenska istraživanja - Foto: SRNA
U Banjaluci otvoren Centar za helenska istraživanjaFoto: SRNA

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu rekao je da otvaranje Centra za helensku kulturu predstavlja istorijski dan za Banjaluku.

On je izjavio novinarima da će Ambasada Grčke u Sarajevu pružiti svaku vrstu podrške u radu Centra, kao i Ministarstvo inostranih poslova i Vlada Grčke u cjelini, dok će jednu od najvažnijih uloga u njegovom radu pružati Helenska fondacija za kulturu.

Istoričar Goran Latinović rekao je da otvaranje Centra za helensku kulturu predstavlja veliki iskorak u razvoju Univerziteta u Banjaluci, posebno humanističkih nauka - filozofskih i filoloških.

- Uvjeren sam da će ovaj Centar dovesti do poboljšanja naših odnosa sa grčkim univerzitetima i institutima, daljih projekata, te razmjene nastavnog osoblja i studenata između Univerziteta u Banjaluci i univerziteta u Grčkoj - istakao je Latinović.

On je napomenuo da više od 20 godina nema organizovanog kursa grčkog jezika na Univerzitetu u Banjaluci, ali da će biti organizovan početkom iduće godine.

- Poznato je da se od grčkog naroda može mnogo toga učiti u pogledu predstavljanja svoje kulture, jezika, književnosti i istorije - istakao je Latinović.

Otvaranju Centra prisustvovali su i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, predsjednik Helenske fondacije za kulturu Nikos Kukis, predstavnici Filološkog fakulteta, istoričari, profesori, studenti.