latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:34 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Kojić: Sud BiH doprinosi satanizaciji Srpske i srpskog naroda

Sud BiH ne doprinosi jednakosti građana pred zakonom, već sprovođenju politika s ciljem satanizacije Republike Srpske i srpskog naroda, izjavio je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Reagujući na današnje puštanje na slobodu četvorice bivših pripadnika takozvane Armije BiH osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima u Hrasnici, Butmiru i Sokolović Koloniji, Kojić je istakao da Sud BiH jasno i nedvosmisleno vrši potpunu satanizaciju Srba i srpskog naroda.

- Imamo konkretne primjere u posljednjih nekoliko dana, ali je to kontinuitet u kojem oni rade satanizaciju, primjenjuju dvostruke aršine, a to je da Srbe hapse, da generala /Gorana/ Sarića, koji je veoma lošeg zdravstvenog stanja, hapse i pritom mu određuju mjere pritvora, a sa druge strane Bošnjake, bez obzira na sve elemente i osnove koje postoje za određivanje mjere pritvora, puštaju, uz neke druge mjere - rekao je Kojić.

Kada je riječ o dvostrukim aršinima, on je naveo da to više nije floskula, već pravilo ponašanja Suda BiH.

- Imamo situaciju u kojoj jedan broj postupajućih tužilaca želi da obavlja svoje poslove u skladu sa pravilima struke, ali je tu Sud BiH, koji je rampa i ne dozvoljava da Bošnjaci ni na koji način budu sankcionisani - od početne mjere, mjere za određivanje pritvora, pa do one koja se odnosi na donošenje presude - ukazao je Kojić.

Prema njegovim riječima, Bošnjake ili oslobađaju ili ih osuđuju na minimalne kazne zatvora, a sa druge strane Srbima, iako nemaju nikakve veze sa događajima, presuđuju maksimalne zatvorske kazne.

On je istakao da za Sud BiH nije bio problem da generalu Goranu Sariću, koji je teškog zdravstvenog stanja, odredi mjeru pritvora, dok se Bošnjaci mogu braniti sa slobode, a i ostavljena im je mogućnost da utiču na svjedoke na nedozvoljen način, kako bi se na kraju mogla donijeti presuda koja ne odgovara činjeničnom stanju.

- Ovakvo pravosuđe definitivno donosi dodatni razdor među narodima u BiH, a pravosuđe kao jedan od tri stuba vlasti treba da uspostavi ravnopravnost građana pred zakonom - rekao je Kojić.

U Sudu BiH danas je održano ročište za određivanje pritvora četvorici uhapšenih u akciji Sipe zbog sumnje da su od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sarajevski mediji prenose da su osumnjičeni Vahid Alađuz, Senad Gadžo, Agan Nezir i Sulji Hebibi pušteni i da će se braniti sa slobode.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se istraga odnosi na zločine nad srpskim civilima na području sarajevskih naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija, koji su nezakonito bili zatočeni u logoru u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" i zatvoreni u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

- Optuženi se terete za ubistvo najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i neposredni izvršioci ubistava - ističe se u saopštenju.