latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:46 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske - riješiti problem zbrinjavanja radioaktivnog otpada (VIDEO)

Hrvatski fond za razgradnju užurbano radi na pripremi Centra za zbrinjavanje radio-aktivnog otpada na Trgovskoj gori.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Građani i nevladine organizacije iz Srpske i Federacije upozoravaju da se nadležne institucije moraju aktivnije baviti ovim problemom, jer odugovlačenje može imati katastrofalne posljedice.

Dok u Hrvatskoj traju intenzivne pripreme za izgradnju odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori, aktivnosti sa ove strane granice su nedovoljne i sporadične, poručuju ekološki aktivisti.

Iz nevladine organizacije Grin tim iz Novog Grada upozoravaju su da su se pojavile i dezinformacije o dolasku 685 betonskih blokova sa otpadom iz Krškog u odlagalište na Trgovskoj gori.

- Građanske tužbe će ići, masovne, pojedinačne ili grupne, od šire grupe nevladinih organizacija ili nekoliko desetina ekoloških, ali to je najmanje bitno u ovom trenutku. Odlučnost građanskih angažmana, koji djeluju u svim smjerovima ne može i ne smije biti alibi svim drugim relevantnim akterima – prije svega političkim predstavnicima građana, da se uzdaju u to da će neko drugi rješavati problem koji je njihov posao prije svega - navodi se u saopštenju Grin tima.

Iz ove organizacije dodali su da očekuju konkretne aktivnosti od formiranog Pravnog tima za Trgovsku goru, koji, kažu, još nije predložio pravne korake. Iz Pravnog tima odgovaraju da urađeno mnogo posla u prethodnom peroidu, ali da bez adekvatne podrške nadležnih, ni oni ne mogu mnogo da urade.

- Mi imamo zadatak da uradimo Strategiju. Ne podnosimo mi tužbe, to nije naš zadatak, nego da kažemo šta treba da se uradi. Onda zavisimo od njih, da se međusobno koordinišemo, imamo zajedničke sjednice i tako ćemo raditi - poručio je Vitomir Popović, Pravni tim za Trgovsku goru. 

Da bi pravni tim imao adekvatne podatke za izradu strategije, potrebno je izvršiti opsežna geološka istraživanja sa ove strane rijeke Une, za šta su potrebni milionska sredstva. Ko će ih i kada obezbijediti, još nije poznato.

- Mi radimo, a uopšte ne znamo ko nam daje podršku, osim osnivača, znamo ko nas je osnovao. Svi ćute i niko se ne javlja. Sve ovo što čujete, čujete od Ekspertskog tima - istakao je Neđo Đurić, Ekspertski tim za Trgovsku goru.

- Da vidimo šta do sada nije urađeno, u Republici Srpskoj i FBiH, da se isplaniraju sredstva da se to uradi - naveo je Emir Dizdarević, predsjedavajući Ekspertskog tima.

Iako su prethodnih godina razni nivoi vlasti donosili odluke kojima su se obavezivali da će se baviti ovim problemom, do sada je vrlo malo urađeno, kažu u Ekspertskom timu.

Ako građani budu podnosili pojedinačne tužbe zbog Trgovske gore, nije isključeno da prva bude protiv BiH, ako ne zaštiti svoje građane, upozorili su iz Udruženja Grin tim.