latinica  ћирилица
09/12/2021 |  18:50 | Autor: sputniknews.com

Veliko otkriće u Egiptu: Pronađene tri mumije sa zlatnim jezicima (FOTO)

Tri mumije sa zlatnim jezicima, muškarac, žena i dijete, otkrivene su u Egiptu. Stručnjaci pretpostavljaju da su im jezici bili obloženi zlatom kako bi mogli da razgovaraju sa bogovima u zagrobnom životu.
Mumija - Foto: flickr.com
MumijaFoto: flickr.com

Mumije su nađene u dvije susjedne grobnice, saopštilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta. U jednoj, koju su poharali pljačkaši grobnica, nađene su mumije žene i trogodišnjeg djeteta, čiji su jezici obloženi zlatnim listićima. U njoj je nađen i sarkofag od krečnjaka, koji je imao poklopac u obliku žene.



Druga grobnica bila je zapečaćena i pljačkaši je nisu posjećivali, što je rijetkost kada su u pitanju staroegipatske grobnice. U njoj je nađena mumija muškarca koji je živio u periodu 26. egipatske dinastije, odnosno između 664. i 525. godine prije nove ere, prenose egipatski mediji.

- Ovo je veoma važno otkriće, jer je veoma rijetko naći potpuno zapečaćenu grobnicu - rekla je Ester Pons Melado za “Nacional“.

U grobnici gdje je bila mumija muškarca, nađene su i urne sa njegovim organima, amajlije, među kojima i one u obliku skarabeja i zelenih perli, kao i 400 šabti figurina od glazirane keramike.

Mumije su nađene na lokaciji Oksirinhus, nekadašnjem trećem po veličini gradu Starog Egipta, gdje arheološko istraživanje zajedno sprovode egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta i Univerzitet u Barseloni.

Taj grad nekada je bio i prestonica 19. egipatske provincije i poznat je po nalazima ne samo iz staroegipatske istorije, već i po brojnim papirusima iz Ptolomejskog kraljevstva, odnosno helenističkog doba Egipta, kao i vremena Rimskog carstva. Tako su na ovoj lokaciji nađeni fragmenti Јevanđelja po Tomi, fragmenti Euklidovih “Elemenata“, Menandrove komedije...

Identitet muškarca, žene i djeteta sa zlatnim jezicima nađenih u Oksirinhusu nije poznat, a naučnici nastavljaju istraživanja.

Ovo je drugi put ove godine da su nađene takve mumije u Egiptu, pošto je početkom 2021. jedna mumija sa zlatnim jezikom nađena na arheološkom nalazištu na egipatskoj mediteranskoj obali.