latinica  ћирилица
09/12/2021 |  19:02 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Naučni skup "Јovan Dučić – pjesnik i diplomata" (VIDEO)

U Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu održana je svečana akademija povodom 150 godišnjice rođenja Јovana Dučića.
Akademija posvećena Јovanu Dučiću - Foto: RTRS
Akademija posvećena Јovanu DučićuFoto: RTRS

Otvoren je i dvodnevni naučni skup "Јovan Dučić – pjesnik i diplomata".

Ovo je završni program u godini koju je SANU posvetila Dučiću, u čast velikog jubileja.

Јovan Dučić je jedan od vodećih pjesnika u novijoj srpskoj poeziji. On je, više nego iko prije njega, razvio i usavršio naš pjesnički jezik i izraz, rekao je u prigodnoj besjedi akademik Ljubomir Simović.

- Njegove pjesme, donoseći nove dramatične sadržaje, formiraju vrh kojim se završava jedna velika pjesnička epoha, vrh s koga se ukazuju novi putevi i horizonti - naveo je Simović.

Otvoren je dvodnevni naučni skup "Јovan Dučić- pjesnik i diplomata", koji je posvećen različitim aspektima Dučićevog stvaralaštva i njegove uloge u istoriji srpskog naroda.

- Važnost Dučićeva za srpsku književnost i za našu sveukupnu kulturu u cjelini potvrdila se već time što je dobio svoju godinu u Akademiji – to je prvi pesnik među svim srpskim pesnicima koji je doživeo tu čast - navela je akademik Zlata Bojović, predsjednica Organizacionog odbora skupa.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja, za koje je Dučićev jubilej posebno važan.

- Bez obzira na pandemiju, mi smo obilježili i Dučićev dan i Dučićeve večeri poezije, smatramo da je to posebno važno i da ne smijemo to da zaboravimo, trebamo da njegujemo - poručio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

U okviru svečanosti izabrane Dučićeve stihove govorili su glumci Voja Brajović i Nebojša Kundačina, a prikazan je i dokumentarni film "Kroz Trebinje sa Јovanom Dučićem", autora Tamare Stojanović, Sare Arva i Ivana Praštala.