latinica  ћирилица
09/12/2021 |  19:10 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Sve oči uprte u posebnu sjednicu NSRS - vraćanje otetog jedini izbor (VIDEO)

Sve oči uprte su u posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske (foto: NSRS) -
Narodna skupština Republike Srpske (foto: NSRS)

Iako su mnogi govorili da neće biti održana, vlast nije imala dilemu.

Godinama su Srpsku dokidali, razvlašćivali i kada je došla do zida, vraćanje otetog jedini je izbor.

Iako je svakodnevno optužuju i prijete sankcijama, Srpska neće pokleknuti pred ucjenama, jer ništa ne radi mimo Ustava, kategorični su njeni zvaničnici.

Dan uoči posebne sjednice, OHR je na adresu parlamenta Srpske poslao obavještenje da će njihov predstavnik prisustvovati sjednici o vraćanju nadležnosti.

Naredbodavno obavještenje OHR-a, poslanici su, nakon telefonske sjednice kolegijuma, usaglašeno odbili prenoseći tako jasan stav Republike Srpske - u BiH ne postoji visoki predstavnik niti OHR, stoga nema osnova za prisustvo njihovog predstavnika sjednici.

- Za nas OHR više ne postoji, visoki predstavnik ne postoji, SNSD je tačno i jasno rekao, ali i Narodna skupština Republike Srpske je jasno i glasno rekla šta misli o imenovanju novog visokog predstavnika, takozvanog visokog predstavnika koji nije imenovan po zakonu i nema legitimitet da bude visoki predstavnik. Tako da za nas nema prostora da dopustimo OHR-u kao takvoj instituciji da prisustvuje NSRS. Očekujemo reagovanje, ali to nas ne zanima - istakao je Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Upravo, zbog samovolje međunarodnih predstavnika, zasjeda Narodna skpština.

Za mnoge strašnja sjednica je istorijska prekretnica, a za Milorada Dodika trasiranje budućnosti Republike Srpske. I zato je nasušna potreba da vlast i opozicija postignu dogovor.

- Bilo je mnogo otpora, i oni su dolazili iz vana, gdje su pokušali da spriječe njeno održavanje, što samo govori koliko je važna. S drue strane tu je i opozicija, koja je na različite načine u službi stranaca pokušala da obesnaži snagu održavanja ove posebne sjednice. Ali ljudi koji odlučuju u Republici Srpskoj su odlučni da ovo provedu i povući ćemo saglasnost koja je ranije data pod velikim pritiscima - naglasio je Dodik.

Da Republika Srpska ima institucionalnu snagu da vrati nadležnosti, uvjeren je bivši predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić.

Cilj je jasan - vratiti ono što su, kako kaže, spoljni neprijatelji "bonskim ovlašćenjima" oteli i tako pokušali marginalizovati Republiku Srpsku.

I opozicija je za očuvanje ustavopravne pozicije Srpske, ali je sporan, kažu i trenutak i način vraćanja nadležnosti. Vladajućoj koaliciji, koja mjesecima poziva na dogovor i jedinstvo, zamjeraju što dogovor nije postignut jer, smatraju, zahtjevi da se Srpskoj vrate nadležnosti nisu realni.

Sumnjaju da, ako skupština donese odluku o vraćanju nadležnosti neće doći do sprovođenja odluka.

- Ne dovesti u situaciju da izgubimo ono što u ovom trenutku imamo. A zatim u jednom vremenskom procesu pokušati vratiti ono što je moguće i što je realno. Nije moguće i nije realno u ovom trenutku govoriti da smo spremni i sposobni, da je trenutak da se Oružane snage vrate u okvire Republike Srpske ili pak da vratimo Upravu za indirektno oporezivanje - smatra Perica Bundalo, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini.

- Sama inicijativa je krenula bez prethodne pripreme. Mislim da je prije svega trebao biti politički konsenzus unutar Republike Srpske, između političkih stranaka, čega nije bilo - tvrdi Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini.

Članom 3 Ustava BiH regulisana je podjela nadležnosti između BiH i entiteta. Sve što nije eksplicitno nadležnost BiH, dato je u nadležnost entitetima. Međutim, potpredsjednik Skupštine, Milan Petković, kaže da će konce kojim su visoki predstavnici prenijeli nadležnosti Srpske na bh nivo, Narodna skupština sutra presjeći.

- Ustavom BiH je rečeno da su nadležnosti BiH sve one nadležnosti koje se nalaze u Ustavu BiH. To znači da nadležnosti koje su sporazumno prenesene na nivo BiH nikada nisu postale sastavni dio Ustava BiH te radi toga možemo o njima raspravljati - precizirao je Petković.

Pred poslanicima će se naći informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaracija o ustavnim principima. Posebna sjednica Narodne skupštine zakazana je za 12 časova.