latinica  ћирилица
09/12/2021 |  21:41 ⇒ 10/12/2021 | 08:15 | Autor: SRNA

Dodik: Željka Cvijanović jedna od najvažnijih ličnosti u novijoj istoriji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović jedna od najvažnijih ličnosti u novijoj političkoj istoriji, te da je ponosan na njen pristup, energiju i emociju kojima brani interese Srpske.
Milorad Dodik - Foto: Glas Srpske
Milorad DodikFoto: Glas Srpske

Dodik je, komentarišući informaciju da su tokom protekle posjete SAD Cvijanovićevu nagovarali da preuzme mjesto lidera SNSD-a, precizirao da je to učinio specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je demantovao navode crnogorskih medija da je to uradio nekadašnji američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, jer on više nije važan u američkoj politici, ali da je to urađeno kako bi se održala tema i napravila diskusija u okviru SNSD-a.

- Kada se vratila iz SAD Željka mi je rekla da su je ubjeđivali da prihvati da bude predsjednik SNSD-a. Željku dobro znam, riječ je o osobi koja je, sa stanovišta onoga kako se zalaže za Republiku Srpsku, jedna od najvažnijih u našoj novijoj političkoj istoriji - rekao je Dodik za ATV.

Dodik je istakao da su on i Cvijanovićeva najbliži saradnici koji su kao tandem godinama učinili mnoge dobre poslove za srpski narod i Srpsku.

- Uvijek sam bio ponosan na njen pristup, energiju i emociju kojom je branila naše interese kada smo zajedno bili u Briselu, SAD i na brojnim konferencijama. Željka je čovjek kojem bih sada povjerio da vodi Srpsku i da za 10 godina dođem i znam da će u međuvremenu učiniti sve najbolje za Republiku Srpsku - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da Cvijanovićeva nije baš bila njihov srećan izbor za takve spekulacije.

On je rekao da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u pravu kada je jučerašnji kominike Savjeta za sprovođenje mira ocijenio kao saopštenje kolonijalne uprave, te da mu je samo žao što se on nije sjetio tog pojma.

- Što se njih tiče ništa se nije promijenilo u posljednjih 150 ili 200 godina, a što se nas tiče sve se promijenilo. Milanović je u tom pogledu bio veoma precizan i ja dijelim njegovo mišljenje. Tu se radi o slučajnoj turističkoj grupi ljudi koji su nešto pričali, mozgali o BiH i kao davali neke stavove, a niko ih nije ni pitao za to, niti uvažava šta kažu - naveo je Dodik.

Komentarišući protekli jednočasovni sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju, Dodik je rekao da je to u rangu najviših počasti i maksimalno dostignuće u političkom smislu koje jedan čovjek sa ovih prostora može da doživi.

Dodik je rekao da je sa Putinom pričao o svakoj oduzetoj nadležnosti posebno, a najviše o vojsci.

- Pitao me je da li je to u skladu sa Ustavom, što sam mu ja potvrdio pozivajući se na odredbe koje nama to pravo daju, ne samo Ustav, nego i Aneks jedan-A Dejtonskog sporazuma u kojem je navedeno da oružane snage entiteta - Vojska Republike Srpske i Vojska Federacije BiH ne mogu ni pod kakvim uslovima preći na teritoriju drugog entiteta - naveo je Dodik.

On je dodao da je samo formiranje Oružanih snaga BiH značilo prelazak preko entitetske linije, što je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Predsjednik je insistirao i htio da bude upoznat, a kada mu nešto nije bilo jasno postavljao je dodatna pitanja. Na kraju mi je rekao da niko normalan ne bi mogao da nas spriječi u našim ustavnim pravima. Putin mi je skrenuo pažnju da radimo samo ono što je u skladu sa Ustavom. Mi hoćemo mir, ali isto tako i afirmaciju međunarodnog prava - zaključio je Dodik.