latinica  ћирилица
10/12/2021 |  08:48 ⇒ 10:05 | Autor: RTRS

Vršnjačko nasilje u porastu (VIDEO)

Vršnjačko nasilje generalno u svijetu, ne samo kod nas, je u porastu, istakla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić u Јutarnjem programu RTRS-a.
Gosti Јutarnjeg programa -
Gosti Јutarnjeg programa

- I prije je bilo nasilja, ali sada kada su dostupne društvene mreže, ono je mnogo vidljivije. Ministarstvo neće tolerisati nikakvu vrstu nasilja u školama, dakle, nulta je tolerancija po tom pitanju - naglasila je Trivićeva.

Ona je dodala da je pojačanje mjera u najavi, te da je potrebno uključiti sve institucije da bi se prevazišao taj problem.

Govoreći o problemu vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj osnovnoj školi, Trivićeva je podsjetila da je šestoro učenika kažnjeno disciplinskom mjerom premještanja iz centralne škole u područno odjeljenje, dok su za tri učenika izrečeni ukor direktora, ukor odjeljenskog vijeća i ukor odjeljenskog starješine.

Nulta tolerancija za nasilje, parola je i Nine Ninković, načelnice Odjeljenja za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republičkog pedagoškog zavoda.

- Škola ne djeluje izolovano od ostatka zajednice. Vlada Srpske je podržala nultu toleranciju za vršnjačko nasilje. Ono što nas zabrinjava jeste nedostatak informacija, koje moraju biti brže prema relevantnim institucijama - naglasila je Ninkovićeva.