latinica  ћирилица
10/12/2021 |  11:38 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

UŽIVO - Posebna sjednica Parlamenta Srpske o vraćanju nadležnosti

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH.
NSRS - prenos uživo - Foto: RTRS
NSRS - prenos uživoFoto: RTRS

Sjednicu možete pratiti na RTRS-u, RTRS plusu i našem portalu.

Poslanici na posebnoj sjednici razmatraju Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaracija o ustavnim principima.

O svim tačkama dnevnog je objedinjena rasprava.

Sjednici prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i lideri parlamentarnih političkih stranaka čije obraćanje bi poslanicima trebalo da traje do 10 minuta.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska ima pravo da se bori za vraćanje svojih nadležnosti prenesenih na nivo BiH.

Cilj Republike Srpske je da se vrati sebi putem legitimnih odluka Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Opozicija budi kod građana strah jer su u strahu da diskutuju o temi prenosa nadležnosti, rekla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Za vladajuću većinu istorijski dan; Opoziciji sporan način vraćanja nadležnosti

Osim zvaničnika Republike Srpske, u Parlamentu se mogao čuti stav i lidera parlamentarnih stranaka, a vezano za vraćanje nadležnosti republici Srpskoj.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović istakao je danas tokom obraćanja na posebnoj sjednici NSRS o vraćanju nadležnosti, da on lično nikada nije učestvovao u prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.

Lider PDP Branislav Borenović obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da je današnja sjednica politički opasan blef, koji može koštati Srpsku.

Dodik je u obraćanju istakao da BiH ide u pravcu na koji Republika Srpska nije pristala, te da entitetski parlamenti predstavljaju istinski izvor stvarnog legitimiteta u BiH. 

- Ovo je častan i važan dan za Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske rekla je u obraćanju da je Srpska od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i uspostavljanja postojeće BiH, u kontinuitetu bila izložena različitim izazovima i pritiscima.

Obrazlažući Informaciju o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da je Dejtonski sporazum derogiran odlukama visokog predstavnika, Ustavnog suda BiH i uslovljavanjem međunarodne zajednice, te da je krajnje vrijeme da otete nadležnosti budu vraćenje Republici Srpskoj u skladu sa izvornim Dejtonom.

Obrazlažući Informaciju o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na BiH u oblasti indirektnog oporezivanja, ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović navela je da Srpska ima pravo da povuče nadležnosti iz ove oblasti.

Obrazlažući Informaciju o pravosudnim institucijama BiH, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je u Srpskoj zaokružen pravosudni sistem, ali da se u BiH nagomilalo mnoštvo preteških pitanja koja opterećuju ljude.