latinica  ћирилица
10/12/2021 |  12:56 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Žunić: Visoki predstavnici derogirali Dejton; Vrijeme za vraćanje nadležnosti (VIDEO)

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je danas da je Dejtonski sporazum derogiran odlukama visokog predstavnika, Ustavnog suda BiH i uslovljavanjem međunarodne zajednice, te da je krajnje vrijeme da otete nadležnosti budu vraćenje Republici Srpskoj u skladu sa izvornim Dejtonom.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

Predstavljajući na posebnoj sjednici NSRS Informaciju o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, Žunić je rekao da su visoki predstavnici godinama pribjegavali nezakonitim odlukama i godinama razvlašćivali Republiku Srpsku sa željom da ostane prazna struktura bez ikakvih nadležnosti.

Istakao je da je cilj nezakonitih odluka visokih predstavnika i OHR-a centralizacija BiH koja bi tako postala vlasništvo najbrojnijeg bošnjačkog naroda.

- To što su visoki predstavnici nezakonito oduzimali nadležnosti Srpskoj dovelo je do toga da BiH postane vlasništvo bjelosvjetskih birokrata - rekao je Žunić.

On je istakao da je formiranjem PIK-a napravljen teren za kršenje apsolutno svih prava u BiH.

- To tijelo je 1997. godine dozvolilo visokom predstavniku da oduzima jednu po jednu nadležnost od Republike Srpska - istakao je Žunić.

Žunić je poručio da nikakav visoki predstavnik ne može biti iznad Ustava i dogovora tri konstitutivna naroda o njihovoj budućnosti.

- Republika Srpska je izabrala put koji predstavlja povratak pravnom okviru u BiH - rekao je on, poručujući da Republika Srpska želi mir.

Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, sa prijedlogom zaključaka, prijedlog je predsjednice Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, srpskog člana člana Predsjedništva BiH i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.