latinica  ћирилица
10/12/2021 |  15:54 ⇒ 16:09 | Autor: RTRS

Šarović: Vratiti nadležnosti je legitimno, ali ovo nije dobar put

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović istakao je danas tokom obraćanja na posebnoj sjednici NSRS o vraćanju nadležnosti, da on lično nikada nije učestvovao u prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Istakao da je legitimno tražiti svoja prava.

- Način na koji vlast to traži je pogrešan - kaže Šarović.

Šarović je istakao da danas nema snage koja je stvorila Srpsku, u vrijeme naše najveće vojne, ekonomske i ljudske snage.

- Te snage danas Srpska nema, danas je mnogo siromašnija i podijeljena. Legitimno je tražiti sve prenesene nadležnosti koje je nekad u neko vrijeme izgubila Srpska, ali je ključno pitanje može li Srpska i ima li snagu da iznese takav poduhvat.  Da li je Srpska u stanju i vi koji predlažete, da li ste u mogućnosti da ovo ostvarite. Јer očigledno je namjera da se vrati 140 nadležnosti - naveo je Šarović. 

Šarović je pozvao na odgovornost.

- Želim da kažem da ovo pitanje nema toliko veze sa patriotizmom, izdajom, ali ima veze sa odgovornošću. Da li je ovo trenutak za ovaj poduhvat. U ovaj poduhvat se može uhvatiti samo jaka Srpska, a ona to danas nije. Mislim da oni koji misle da imaju svoju vojsku, poreze i drugo, da li misle da sve to učine bez rata. Mislim da se grdno varaju - istakao je Šarović.

Naglasio je da će SDS uvažavati i podržavati svaki razuman prijedlog, te dodao da taj prijedlog mora da ide kroz dijalog.

- Јednostrane odluke ne prihvatamo, jer һe to ugroziti Srpsku i Dejtonski sporazum. Јa mislim da je to loš put. Svi koji ulaze u ovakav ozbiljan istorijski proces, moramo narodu reći u šta ga to vodimo, šta nas čeka ako donesemo zakone i formiramo svoju vojsku i da li to bez rata možemo da učinimo i da li to možemo bez rata. Treba li naš narod da brine? - rekao je Šarović u obraćanju poslanicima.