latinica  ћирилица
10/12/2021 |  16:45 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Za vladajuću većinu istorijski dan; Opoziciji sporan način vraćanja nadležnosti (VIDEO)

Osim zvaničnika Republike Srpske, u Parlamentu se mogao čuti stav i lidera parlamentarnih stranaka, a vezano za vraćanje nadležnosti republici Srpskoj.

Za opoziciju je sporan način vraćanja oduzetih nadležnosti, a kažu da ih plaše i posljedice koje bi mogle nastati.

Primjedbe iznose i na prelazni period od šest mjeseci, koji je Vladi potreban da pripremi zakonska rješenja.

Predsjednici partija vladajuće većine istakli su da je ovo istorijski dan za Republiku Srpsku i odbranu njenih ustavom zagarantovanih prava.

Ocijenili su da je zbog uslovljavanja međunarodnog faktora BiH nefunkcionalna, dodajući da je za mir ključan dijalog Srba i Bošnjaka.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da se Republika Srpska u Narodnoj skupštini bori za svoja prava stečena Dejtonskim sporazumom, te da za to ima pravne argumente.

Čavić je ukazao da međunarodni faktor na ovim prostorima, uključujući neizabranog visokog predstavnika, Ustavni sud BiH i slično, radi za bošnjačku stranu.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, posvećenoj vraćanju nadležnosti Srpske prenesenih na nivo BiH, treba pokazati čvrst i jedinstven stav i karakter s ciljem da niko više ne pomisli da nastavi da razvlašćuje Srpsku.

Stevandić je u Narodnoj skupštini rekao da sjednica nije stvar predizborne kampanje i slično, kako tvrde pojedini opozicionari, već da se pokaže da Srpska traži vraćanje svojih nadležnosti na miran način, dok se o ratu priča samo u političkom Sarajevu.

- Cilj je da poručimo da smo za mir i razvoj u BiH, ali da ne priznajemo ono što je radio visoki predstavnik. Bošnjački političari su svi za ukidanje Srpske i to svakodnevno govore, ali nam ne može niko zabraniti da se branimo i imamo svoj koncept odbrane. Ovo vraćanje nadležnosti je važan politički korak nakon što smo probleme Srpske na ovom planu internacionalizovali - rekao je Stevandić.

On je rekao da srpski političari trebaju biti jedinstveni, međusobno se dogovoriti i ne prepucavati po ovim pitanjima, jer brojni faktori nastoje da ih zavade.

- Moramo naći nit koja nas spaja i dogovoriti se argumentima, jer smo dočekali da nam nakon otimanja simbola Srpske oduzimaju imovinu - rekao je Stevandić.

Predjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da je morao doći trenutak da se u Narodnoj skupšini Republike Srpske otvori tema vraćanja nadležnosti, ističući je razlog za to izgubljeno povjerenje zbog jednostranih odluka u BiH protivnih volji srpskog naroda.

On je rekao da neprestano traje nepovjerenje između tri naroda u BiH, dodajući da posljednjih šest godina u Federaciji BiH postoji i ozbiljno nepovjerenje između Bošnjaka i Hrvata.

- To se danas ne prestavlja kao problem BiH i više se govori zašto je ovakav stav Republike Srpske koji se stalno problematizuje i pokušava pretvoriti u njenu namjeru da produbljuje krizu u BiH - rekao je Đokić obraćajući se u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Istakao je da su današnji odnosi u BiH prouzrokovani nametanjem odluka i otimanjem nadležnosti Republici Srpskoj.

- Naravno da se sve treba rješavati kroz institucije, ali pretpostavka da bi se neko vratio u institucije i razgovarao mora imati prethodnu paletu pitanja o kojima se mora razgovarati i postići određena vrsta dogovora - kaže Đokić.

On je naveo da, ukoliko se želi trajna stabilnost na Balkanu, za to ključan dijalog Bošnjaka i Srba.

- Ne vidim razlog zašto u Sarajevu oklijevaju da to prihvate. Ovdje se ne želi ući u dijalog zato što nema argumenata. Argumenti su na našoj strani kada je riječ o krizi u BiH. Ako se želi trajna stabilnost, onda se na bazi argumenata treba razgovarati - naglasio je Đokić.

Đokić je rekao da niko ne želi više vidjeti događaje iz perioda od 1991. do 1995. godine i istakao da smatra da se to više ni ne može desiti.

- Oni koji pozivaju na rat su nesreća za ovaj prostor - kaže Đokić.

Predsjednik NPS, Darko Banjac, rekao je da će današnji dan biti dan istorije "jer smo nakon odbrambeno-otadžbinskog rata ponovo ustali u odbranu RS, danas u miru, poštujući njen Ustav i Ustav BiH".

Banjac je na posebnoj sjednici Narodne skupštine rekao da je pravni haos u BiH nastao djelovanje visokih predstavnika.

- Danas smo ovdje da zaustavimo to ili ono. Vrjeme visokih predstavnika je prošlo. Iznad nas može da bude samo Republika Srpska. Današnjim glasanjem zapošinjeno gradnju sigurne budućnosti Srpske. Potrebno nam je jedinstvo kojim smo mnogo puta zasijenili svijet – poručio je Banjac.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović istakao je danas tokom obraćanja na posebnoj sjednici NSRS o vraćanju nadležnosti, da on lično nikada nije učestvovao u prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.
 
Istakao da je legitimno tražiti svoja prava.

- Način na koji vlast to traži je pogrešan - kaže Šarović.

Šarović je istakao da danas nema snage koja je stvorila Srpsku, u vrijeme naše najveće vojne, ekonomske i ljudske snage.

Lider PDP Branislav Borenović obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da je današnja sjednica politički opasan blef, koji može koštati Srpsku.

- Moram reći da sam u potpunosti shvatio da je ovo opasna igra i farsa, pa čak mogu da kažem i blef. Mjesecima smo slušali o vraćanju nadležnosti, da bi smo danas imali jednu informativnu predizbornu sjednicu Narodne skupštine. Ono što je evidentno, jeste da to radite sa činjenicama da radite u završnoj godini svog mandata - kaže Borenović.

Predsjednik DNS Nenad Nešić, izjavio je u Narodnoj skupštini da podržava svaku napisanu riječ koja se odnosi na analize o tome kako su prenošene nadležnosti na BiH.

- Na desetine zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, nisu dogovor entiteta, nego djelo namjesnika, ali je od vlasti u Srpskoj zatražio odgovore na brojna pitanja. DNS nikada nije glasao za prenos nadležnosti. Neki drugi jesu, potvrdili su ih u oba doma PS BiH. Greške su pravljene kada su u PS BiH verifikovani zakoni visokog prestavnika, kao i kada su usvajani zakoni iz nadležnosti entiteta, a za koje ova NSRS nije dala saglasnost. Dobro je da se danas sve te greške piznaju da se ne bi ponovile. Sad dolazimo do najbitnijeg pitanja - kako dalje? Vi predlažete da za šest mjeseci predložite zakone da sve restartujemo na dejtonski ustavi osnov - rekao je Nešić.

On je postavio pitanje zašto čekamo šest mjeseci i pozvao vlast da već sutra budu usvojeni zakoni o vraćanju nadležnosti.

- Bakir Izetbegović je rekao da će te zakone poništiti na Ustavnom sudu BiH, a ja vas pitam šta ćemo kada ih poništi. Ako se zakoni usvoje u junu, taman će Ustavni sud BiH o njima odlučivati u septembru, u mjesecu kampanje. Očekujem da nam kažete kako će biti krajem 2022. godine. Hoće li naši građani igdje moći da putuju sa našim dokumentima, ili će imati dva pasoša, dvije lične karte, jednu za po kući, drugu za izvan BiH? Imamo li odgovor na pitanje šta ako nam prekinu platni promet? Ne treba nam avanturizam, nego odgovorne državničke odluke. Nisam siguran šta vam je cilj – povrat nadležnosti ili predizborna kampanja. Mislim da je ovo drugo - rekao je Nešić.

Potom je dodao da je "tužan kao Srbin, kada nas vidim ovako razjedinjene, posvađane" i upitao se za šta su ljudi dali živote?

- Da bismo se mi danas svađali, a da se neko drugi veseli, da nas zovu za federalne medije, da pljujemo jedni na druge. Mene je sramota, pitam da li je vas sramota. Da li ste išta uradili po pitanju jedinstva u NSRS, prije svega mislim na vas gospodine Dodik. Ova sjednica je morala biti jedinstvo svih političkih partija. Sa nje smo trebali izaći sa zakonima koje na snagu stupaju odmah. Zato mislimo da je ovo predizborni trik da se digne popularnost određene političke partije. Kao Srbin iz Srpske, ja jesam za svaku nadležnost Srpske ali zašto nismo išli sa planom vraćanja, jednu po jednu – pitao je Nešić.

Predsjednik SPS-a Goran Selak rekao je da je očuvanje Srpske prioritet nad prioritetima, a vraćanje nadležnosti pitanje od najvišeg vitalnog interesa.

- Za to nam trebaju ekonomski jaka Srpska, međunarodni saveznici, jaka Srbija i drugi preduslovi - naglasio je Selak.

Izvor: RTRS/SRNA