latinica  ћирилица
11/12/2021 |  09:04 ⇒ 10:07 | Autor: RTRS

Derventa - primjer dobre prakse brige o djeci sa intelektualnim smetnjama (VIDEO)

U susret humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" posjetili smo Derventu i uvjerili se koliko prevoz djece s intelektualnim poteškoćama znači korisnicima i kako provode vrijeme u dnevnom centru.
Dnevni centar u prostorijama Zavoda za slijepa i slabovida lica "Budućnost" u Derventi - Foto: RTRS
Dnevni centar u prostorijama Zavoda za slijepa i slabovida lica "Budućnost" u DerventiFoto: RTRS

Oko 25 korisnika svakodnevno dolazi u Dnevni centar u prostorijama Zavoda za slijepa i slabovida lica "Budućnost" u Derventi.

Dan ispune raznim aktivnostima, a da ih to usrećuje pokazuju osmijesi na njihovim licima. Ovdje svako za sebe nađe poneku zanimaciju.

Korisno i lijepo ispune svoj dan zahvaljujući prije svega organizovanom prevozu od kuće do centra.

Na raspolaganju imaju jedno vozilo koje na četiri različite relacije na području Dervente pređe dnevno više od 320 kilometara.

Međutim, nisu uvijek imali vozilo za prevoz i umjesto da se druže sa vršnjacima ostajali su kod kuće.

Derventa je primjer dobre prakse brige o djeci sa intelektualnim smetnjama. Međutim, njima je potrebno još jedno vozilo.

U mnogim lokalnim zajednicama korisnici ne mogu redovno da posjećuju dnevne centre i udruženja jer nemaju nijedno vozilo za te namjene.

Zbog toga je humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima", koju je podržala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ove godine fokusirana na nabavku vozila za potrebe 33 korisnička udruženja iz 29 gradova.

Ako opština ili grad ima obezbijeđeno dnevno zbrinjavanje za djecu sa intelektualnim smetnjama ono mora biti dostupno svima, pa tako i djeci koja žive udaljena desetine kilometara od centra.

To je osnovna ideja ovogodišnje humanitarne akcije "S ljubavlju, hrabrim srcima". Pridružite joj se i vi i pozovite 1411. Mala podrška za velike osmijehe naših mališana.