latinica  ћирилица
12/12/2021 |  19:29 ⇒ 19:29 | Autor: RTRS

Banjalučka premijera filma Dušana Kovačevića 15. decembra (VIDEO)

Banjalučka premijera novog filma Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek" biće održana 15. decembra u "Cineplexxu Palas", a na projekciji će, kako je saopšteno iz ovog kina, prisustvovati i glumci.
Dušan Kovačević na premijeri filma "Nije loše biti čovek" (Foto: Vojislav Vujanić) -
Dušan Kovačević na premijeri filma "Nije loše biti čovek" (Foto: Vojislav Vujanić)

Ako ste ljubitelj kultnih filmova kao što su "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug" ili "Balkanski špijun", onda sigurno s nestrpljenjem iščekujete novi film legendarnog scenariste i reditelja Dušana Kovačevića.

Kovačević se poslije skoro 20 godina vratio kameri sa filmom “Nije loše biti čovek”, tragikomičnom bajkom koja je premijerno prikazana 7. decembra u Beogradu. 

Radnja filma prati Milana, nezasposlenog profesora klavira, pet godina nakon što je pod nerazjašnjenim okolnostima nestao njegov kum. Milan odlučuje da konačno razriješi ovu misteriju, bez podrške porodice i prijatelja, ali uz pomoć psa lutalice.

- Čini mi se da smo napravili film koji je odraz jednog vremena, i koji je jedna slika takozvanog, običnog života, sa neobičnim događanjima. U principu, sve što sam radio je na nekakav način paranormalno, jer naš život nije normalan. Moje viđenje svijeta uvijek je bilo pomalo sumnjičavo i nije bilo egzaktno, uvijek je bio nekakav znak da postoji još jedan paralelni svijet koji ne možemo ili ne želimo da vidimo - ističe Kovačević.

Vojin Ćetković, nosilac glavne uloge profesora klavira Milana, prisjetio se glumačkih izazova na snimanju.

- Prije svega, veliki je izazov bio izgovoriti rečenice koje sam pisao ne znajući za Duškov scenario. On je pročitao neki moji intervju, nešto što sam pisao i što je bilo jako lično. Kada sam vidio njegov scenario, te rečenice su bile skoro iste kao one što sam ih ja pisao. Tako da je bilo teško, jer sam ovaj scenario i ovu priču shvatio vrlo lično - kaže Ćetković.

Branka Katić se poslije višegodišnje pauze vratila domaćem filmu, a poziv od Kovačevića, bio je više nego dovoljan razlog za povratak.

- Јako sam se obradovala ovoj saradnji, jer je čast i zadovoljstvo da radiš po scenariju Duška Kovačevića, pa još i u njegovoj režiji, i to sam doživjela kao veliku privilegiju. Divno smo se družili tokom snimanja, imali smo i tu privilegiju da budemo s Lanetom Gutovićem, koji je odigrao malu, ali sjajnu ulogu, i koji nije dan propustio da nas nije nasmijao. Јunakinja koju igram je možda nekako najnormalnija od svih likova. Imali smo priliku da u Duškovom tekstu nađemo momente za “sitan vez”, kako bismo mi glumci rekli - istakla je Branka Katić.

Andrija Milošević je, netipično za njega, dobio ulogu glavnog negativca.

- Za mene je ova uloga bila nešto stvarno specifično. Pratio sam Duška sve vrijeme, bukvalno svaki njegov gest i pokušavao da uhvatim sve nijanse. Pitao sam Duška zbog čega su me zvali, on mi je rekao moje je da mislim, a tvoje da glumiš - priča Milošević.

Sjajnu ekipu glumaca u ovom filmu kompletiraju Nenad Јezdić, Gordan Kičić, Lena Kovačević, Srđan Žika Todorović, Milan Lane Gutović, i mnogi drugi, dok muziku potpisuje Momčilo Bajagić Bajaga.