latinica  ћирилица
13/12/2021 |  12:40 ⇒ 14/12/2021 | 07:12 | Autor: RTRS

Dodik za Radio Srpske: Republika Srpska prvo rješava pitanje imovine (VIDEO)

Republika Srpska donijeće zakon i propisati da je imovina u Srpskoj njeno vlasništvo, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je za Radio Republike Srpske, rekao da će biti doneseno i rješenje da sudije i tužioce bira Narodna skupština Republike Srpske i da, kako kaže, ne želi nikakvu BiH, sem dejtonske. Dodik je naglasio i da će sav novac koji Republika Srpska daje za zajedničke organe BiH, oko 130 miliona evra, povući u Republiku Srpsku.

Pitanje imovine prvo je na redu, jer Ustavni sud, kaže Dodik, nema pravo da utvrđuje vlasništvo, jer je to riješeno Dejtonskim sporazumom.

- Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Srpske. A svi su svjesni da je to imovina entiteta - istakao je Dodik.

Naveo je da će Srpska donijeti zakone koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

- Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Srpskoj. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu - kaže Dodik.

Poštovanje Dejtona, kaže, ostaje prioritet, dodajući da postoje stvari na nivou BiH, koje ipak neće dirati.

- Sada bi bilo iluzorno ući u sferu pasoša, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Takav savjet biće uskoro uspostavljen u Srpskoj. Postojeći sa nivoa BiH biće proglašen kao nevažeći za sudstvo u Srpskoj - naglasio je Dodik.

Kada je riječ o vojsci i Obavještajno bezbjednosnoj agenciji i Agenciji za istrage i zaštitu Dodik je rekao:

-U  pogledu SIPE i OBA nema ništa osjetljivo, te da će se spremiti zakoni i normativne pripreme, odabrati trenutak koji mora da bude koordinisan sa finansijama, a što se tiče vojske Srpska će pokušati da razumije trenutak, jer postoje mnogi koji govore da je to problematično. Neka ostane paradna organizacija sa tri do četiri hiljade pripadnika. Nikada nije kasno da se toga riješimo - izjavio je Dodik.

Kada je riječ o primjedbama da Srpska nije u budžetu predvidjela novac za plate zaposlenih iz Srpske u zajedničkim organima, Dodik je naglasio da Srpskoj za preuzimanje oko sedam hiljada zaposlenih, treba oko 130 miliona evra.

- Toliko i dajemo za zajednički budžet. Kada uredimo stvari, prvo ćemo taj novac povući u Srpsku. Zar neko misli da ćemo mi izvući nadležnosti, a novac koji Srpska daje za zajedničke organe ostaviti u Sarajevu - pojasnio je Dodik za Radio Srpske.

Na konstataciju da će otpor za planove Banjaluke biti veliki, Dodik je rekao da su on i predsjednica Srpske Željka Cvijanović obilazili važne svjetske adrese i da je u znatnoj mjeri, kako kaže, smanjen pritisak.