latinica  ћирилица
14/12/2021 |  14:56 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

Mihajlo Petrović - muzika kao sudbina

Dvanaestogodišnji Mihajlo Petrović iz Prnjavora jedan je od učesnika programa koji će u partnerstvu sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović biti upriličen povodom ovogodišnje humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima".
Prnjavor - "S ljubavlju hrabrim srcima" - Mihajlo Petrović - Foto: SRNA
Prnjavor - "S ljubavlju hrabrim srcima" - Mihajlo PetrovićFoto: SRNA

Voli da svira, pjeva, čita, programira, a u razgovoru sa ovim simpatičnim i veselim dječakom saznajemo da dio slobodnog vremena posvećuje i pomažući svešteniku u parohiji kojoj pripada.

Mihajlo je učenik Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Konstantin Babić" u Prnjavoru, pohađa peti razred odsjek klavir i prvi razred odsjek klarinet.

Potiče iz prave muzičke porodice, tata Slavoljub je harmonikaš, brat blizanac Luka svira harmoniku i violinu, sestra Nađa svira violinu, a mama Sanja pjeva u crkvenom horu.

Govoreći o muzičkim sklonostima Mihajlo u razgovoru za Srnu otkriva da mu odlično ide muziciranje na četiri instrumenta - klaviru, klarinetu, fruli i harmonici, a svira i usnu harmoniku.

- Snalazim se pomalo i na violini, a ranije sam pokušao da naučim svirati flautu međutim nije išlo najbolje pa sam odustao - kaže Mihajlo i dodaje da mu je želja da svira i saksofon.

Zahvaljujući školovanju u Muzičkoj školi nastupao je na brojnim takmičenjima sa kojih su u Prnjavor stigla priznanja i medalje, a kaže najdraže mu je osvojeno prvo mjesto sa nedavnog takmičenja u Brčkom.

- Najviše volim slušati instrumentalnu muziku u izvođenju više instrumenata koji se lijepo spajaju u jednu melodiju, a najdraže mi je da na klaviru sviram klasičnu muziku, posebno "Turski marš" - naveo je ovaj dječak, koji je izvjesno vrijeme bio i član orkestra Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Pronija", u kojem je svirao harmoniku.

Osim sviranja Mihajlo i lijepo pjeva na srpskom i engleskom jeziku. Na ovogodišnjem "Đurđevdanskom festivalu" u duetu sa Sofijom Petrušić iz Kotor Varoša pjevao je "Ružan san". Nastup na festivalu donio mu je nova poznanstva, a dosta malih sugrađana ga prepoznaje na ulici što mu je, kaže, nekada čudno, ali i zanimljivo.

Otkriva nam i da se za dvije-tri godine želi prijaviti na takmičenje "Neki novi klinci" ili "Glas Evrope", a kada bude zreliji i na neki od velikih popularnih muzičkih takmičenja u Srbiji.

Ovaj svestrani dvanaestogodišnjak, učenik je sedmog razreda Osnovne škole "Nikola Tesla" u Prnjavoru.

- Sada ima više obaveza i učenja, ali sam dobro organizovao slobodno vrijeme pa sve stižem završiti - kaže Mihajlo, dodajući da mu fizika nije najjača strana, ali da se i to kroz upornost i rad da riješiti.

Otkriva nam i da ima veliku dilemu oko nastavka školovanja, da li biti arhitekta, profesionalni muzičar ili sveštenik. Ne čekajući potpitanje odmah rješava našu znatiželju i pojašnjava da je vjera dio njegovog života, povremeno pomaže svešteniku u Hramu Svetog Save u naselju Slatina, a često posjećuje i manastir Stuplje.

I kada smo pomislili da je tu kraj dugom spisku interesovanja ovog simpatičnog dječaka dobismo informaciju da od septembra prošle godine trenira tenis, prije koga je išao na džudo.

- Pored svih obaveza, naravno imam i slobodnog vremena, uglavnom je to nedjelja, pa kada je sunčano volim da vozim bicikl i role, da trčim, da provodim vrijeme u prirodi - kaže Mihajlo.

Na novinarsko pitanje sa kakvim emocijama dočekuje učešće u projektu "S ljubavlju hrabrim srcima", iznenađeno nam priznaje da nije znao da je riječ o humanitarnoj akciji.

- Sigurno je zadovoljstvo da učestvujemo u jednoj takvoj kampanji i da dam svoj doprinos da se pomogne djeci koja imaju poteškoće u razvoju i odrastanju. Svima u porodici je drago što sam dobio poziv od predsjednice i uzbuđeni su što ću nastupiti - kaže on.

I u školi je Mihajlo zajedno sa drugarima angažovan u raznim akcijama koje imaju za cilj pomoć drugima poput tradicionalne godišnje akcije "Јedan slatkiš, jedno dijete", prikupljanja školskog pribora za djecu koja nemaju novca da ih kupe, kao i pomoći za djecu sa Kosova i Metohije.

Na kraju razgovora uputio je poruku i djeci i odraslima da je važno pomagati drugima i da zato svi bar jednom pozovu humanitarni broj 1411 za podršku i pomoć "hrabrim srcima".