latinica  ћирилица
15/12/2021 |  15:51 ⇒ 22:10 | Autor: RTRS

Istočno Novo Sarajevo: 30 miliona KM investicija do kraja sljedeće godine (VIDEO)

Sa više od 30 miliona KM investicija do kraja sljedeće godine opština Istočno Novo Sarajevo među prvima je u Republici Srpskoj, istaknuto je nakon današnje posjete zvaničnika Republike Srpske ovoj lokalnoj zajednici.
Istočno Sarajevo, Cvijanović, Dodik,Tegeltija i Katić - Foto: RTRS
Istočno Sarajevo, Cvijanović, Dodik,Tegeltija i KatićFoto: RTRS

Ukazano je na dobru saradnju lokalnih i republičkih institucija koje pružaju veliku podršku realizaciji brojnih projekata u ovoj opštini.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Јovan Katić rekao je da ova opština ima veliku podršku Vlade, srpskog člana Predsjedništva BiH, republičkih institucija i svih ministarstava, te da je na današnjem sastanku zvaničnike upoznao o svim investicijama koje će se realizovati naredne godine.

Riječ je o projektima izgradnje studenskog doma, zgrade Rektorata, Muzičke akademije koji su vrijedni oko 20 miliona KM, a finansira ih Vlada Republike Srpske, te o izgradnji osnovne škole za koju do kraja godine treba da se raspiše javna nabavka.

- Uvjereni smo da ćemo do početka naredne školske godine da uselimo naše mališane u novu osnovnu školu vrijednu 4,5 miliona KM, što finansira Vlada Republike Srpske - napomenuo je Katić.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je ovo razvijena lokalna zajednica koja ima ambiciozne razvojne planove.

- Ovo je razvijena lokalna zajednica sa ambicioznim planovima za budućnost, a utoliko su ambiciozne i namjere institucija Republike Srpske da i dalje budu na raspolaganju lokalnoj zajednici i potrebama njenih građana - rekla je predsjednica Srpske.

Ona je navela da je današnji sastanak u Istočnom Novom Sarajevu održan da bi se vidjelo kako dalje da se kreću republičke i lokalne vlasti, odnosno institucije, u skladu sa potrebama stanovnika.

Srpski član Predsjednišstva BiH Milorad Dodik rekao je da će opština Istočno Novo Sarajevo iduće godine dobiti novu osnovnu školu i vrtić.

- Planiramo i čim izađemo iz tih investicija izgradnje vrtića i škole, a to je iduće godine, da izgradimo ovdje i zatvoreni olimpijski bazen koji će služiti građanima ove opštne i rekreativcima. Mislim da treba da ima taj sadržaj. Nema nijedne investicije u kojoj nismo učestvovali - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska sposobna da investira te da više nije u poziciji samo da sanira i popravlja.

- Sada možemo da gradimo i to pokazujemo, a ova opština je vidljiv znak. Kao i druge opštine - rekao je Dodik i dodao da je pokazatelj koliko se radi i činjenica da će od oko 20 miliona KM budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo 10 miliona ići u investicije.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da su najviši zvaničnici Republike Srpske podržali projekat izgradnje spomen-kompleksa stradalim Srbima civilima u 20. vijeku u Istočnom Novom Sarajevu.

- Dobili smo podršku sufinansiranju izgradnje spomen-kompleksa Srbima civilima stradalim u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Najvećim dijelom će učestvovati Vlada, ali i gradska i opštinska uprava - rekao je Ćosić.

Uz predsjednicu i srpskog člana Predsjedništva BiH, u posjeti Istočnom Novom Sarajevu danas bio i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.