latinica  ћирилица
15/12/2021 |  22:30 | Autor: SRNA

Šeranić: Unapređuje se sistem i pronatalitetni karakter dječije zaštite

Narodna skupština Republike Srpske je po hitnom postupku razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti kojim se, kako je istakao ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, želi dodatno unaprijediti sistem dječije zaštite u Srpskoj, a prvenstveno njegov pronatalitetni karakter.
Alen Šeranić (Foto: Vlada Republike Srpske) -
Alen Šeranić (Foto: Vlada Republike Srpske)

Obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj akt, ministar Šeranić je rekao da se njime predlaže povećanje finansijskih izdvajanja na ime prava na pomoć za opremu novorođenčeta, te da je uvedeno i pravo na dodatak na djecu i na prvo dijete.

- U skladu sa predloženim zakonom, iznos pomoći za opremu novorođenčeta, koja se isplaćuje za svako novorođeno dijete u porodici u Srpskoj, povećava se sa sadašnjih 250 KM na 500 KM - rekao je Šeranić.

On je precizirao da se prijedlogom ovog zakona uvodi dodatak na djecu za prvo dijete u porodici u visini od 18 odsto od najniže plate u Srpskoj, što će iznositi 97,2 KM.

- Imajući u vidu socijalno-ekonomske uslove života porodica postojećih korisnika dodatka na djecu, predlaže se i povećanje davanja za ostvarivanje ovog prava za drugo, treće i četvrto dijete, kao i za djecu iz osjetljivih kategorija, čime bi se olakšao dio ekonomskog tereta podizanja djece u ovim porodicama - istakao je Šeranić i dodao da je za realizaciju ovog akta obezbijeđeno više od 25 miliona KM.

Prijedlogom ovog zakona se predviđa nominalno povećanje iznosa dodatka na djecu za drugo i četvrto dijete za po 100 odsto u odnosu na sadašnji iznos, što će iznositi po 97,2 KM.

Predviđa se i povećanje iznosa dodatka na djecu za treće dijete na iznos od 26 odsto od najniže plate u Republici Srpskoj, odnosno 140,4 KM, kao i dodatka na djecu za osjetljive kategorije djece na iznos od 32 odsto od prosječne plate, a što će nominalno iznosti 172,8 KM.

- Takođe, donošenjem ovog zakona, predviđeno je povećanje iznosa naknade za pomoć roditelju-njegovatelju ili njegovatelju sa sadašnjih 25 odsto od osnovice, odnosno najniže plate u Republici u prethodnoj godini, na iznos od 100 odsto od osnovice, te će ova naknada iznositi 540 KM, što predstavlja neposrednu finansijsku podršku porodici u kojoj odrasta dijete sa smetnjama u razvoju - rekao je Šeranić.