latinica  ћирилица
15/12/2021 |  23:23 ⇒ 23:37 | Autor: SRNA

Srpska se dugoročno u 2022. može zadužiti do 611 miliona KM

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu kojim se odobrava dugoročno zaduživanje Srpske za tu godinu u maksimalnom iznosu do 611 miliona KM.
Zora Vidović - Foto: SRNA
Zora VidovićFoto: SRNA

Ovom odlukom propisan je maksimalni iznos sredstava za dugoročno zaduženje Srpske za 2022. godinu.

- Potrebna sredstva mogu se pribaviti emisijom obveznica na domaćem ili na međunarodnom finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada - rekla je ministarka finansija Srpske Zora Vidović, obrazlažući prijedlog ove odluke u Narodnoj skupštini.

Ona je podsjetila da je na dan 30. septembar 2021. godine ukupan dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 6,093 milijarde KM ili 52,5 odsto BDP-a.

Vidovićeva je rekla na tom planu da je javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 5,014 milijardi KM ili 43,2 odsto BDP-a, što, kako kaže, pokazuje da se Srpska kreće u zakonskim okvirima po pitanjima obje vrste duga.

- Obezbjeđivanjem sredstava iz pomenute odluke možemo zatvoriti budžet za 2022. godinu i realizovati sve što smo planirali u tom periodu - rekla je Vidovićeva.

U obrazloženju odluke se navodi da će sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biti upotrijebljena za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Srpske, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija Republike, u cijelosti ili djelimično, u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

KRATKOROČNO ZADUŽIVANjE 2022. EMITOVANjEM 40 MILIONA KM TREZORSKIH ZAPISA

Narodna skupština razmotrila je Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2022. godinu, kojom je planirano da se tokom naredne godine godine emituje ukupno 40 miliona KM šestomjesečnih trezorskih zapisa tokom januara i februara u iznosima po 20 miliona KM.

Ministarka finansija rekla je da su 2021. godine prodati trezorski zapisi u iznosu 115 miliona KM.

- Sve te trezorske zapise smo iskupili u ovoj godini, kao i trezorske zapise iz 2020. godine. U ovom momentu Republika Srpska nema kratkoročnog duga - rekla je Vidovićeva obrazlažući Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2022. godinu.

Narodna skupština razmotrila je i Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2022. godini.

Vidovićeva je rekla da je Republika Srpska u ovom momentu izložena po garancijama 7,48 odsto bruto domaćeg proizvoda.

- Otprilike smo na polovini onoga što može da se izda po zakonu. Naš je prijedlog da u narednoj godini izdamo garancija u visini 700 miliona KM - rekla je Vidovićeva obrazlažući Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2022. godini.