latinica  ћирилица
17/12/2021 |  12:03 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

U Rafineriji nafte Brod u rad puštena gasna kompresorska stanica (FOTO/VIDEO)

U Rafineriji nafte Brod u rad je puštena gasna kompresorska stanica, čiji rad je omogućen dovodom prirodnog gasa gasovodom kojim je Rafinerija spojena sa gasnim sistemom Hrvatske.
Rafinerija Brod - Foto: RTRS
Rafinerija BrodFoto: RTRS

Događaju su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković, koji su poručili da je ovo izuzetno značajan projekat za Republiku Srpsku, ali i cjelokupnu energetsku stabilnost.

Višković je izjavio je da je puštanje u rad gasne kompresorske stanice veliki dan za Republiku Srpsku, ali i za Rafineriju nafte kojoj je dat novi impuls u radu.

Dodik je istakao da puštanje u rad gasne kompresorske stanice u Rafineriji nafte Brod znači dodatnu energetsku stabilnost i bezbjednost Republike Srpske.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas da je realizacija projekata kompanije "Zarubežnjeft" rezultat dogovora predsjednika Rusije Vladimira Putina i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Generalni direktor kompanije Zarubežnjeft"Sergej Kudrjašov rekao je da je strategija ove kompanije u BiH dugoročno prisustvo i razvoj infrastrukture.

Generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus rekao je da je gasna kompresorska stanica važan projekat čija realizacija je počela 2020. godine.

Rafinerija Brod (Foto: RTRS)

Rad gasne kompresorske stanice omogućen je dovodom prirodnog gasa gasovodom kojim je Rafinerija Brod spojena sa gasnim sistemom Hrvatske.

Dužina gasovoda je 5,5 kilometara, a kapacitet gasne kompresorske stanice je 40 miliona kubnih metara komprimovanog prirodnog gasa, koji se dostavlja u bocama.

Rafinerija Brod (foto: RTRS)

Isporuka novog proizvoda vršiće se specijalizovanim vozilima koja koriste gas kao pogonsko gorivo.

Stanicu je u rad pustio generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus.

Događaju su prusustvovali ruski ambasador Igor Kalabuhov, kao i članovi rukovodstva rafinerije i kompanije Zarubežnjeft.