latinica  ћирилица
17/12/2021 |  15:51 ⇒ 22:54 | Autor: RTRS

Zajednička izjava iz Srpske ide na sve značajne adrese u svijetu (VIDEO)

Pozivamo na poštovanje zakonitosti i Ustava BiH - poruka je sa sastanka sadašnjih i bivših funkcionera Republike Srpske, koji je održan u Narodnoj skuštini.
Sastanak  u Narodnoj skupštini - Foto: RTRS
Sastanak u Narodnoj skupštiniFoto: RTRS

Za nekoliko dana, kaže predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, biće napisana zajednička izjava o osudi kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma, a s ciljem upozoravanja međunarodne zajednice o stanju u BiH.

Zajednička izjavu, koju će sljedeći petak, 24. decembra, potpisati svi učesnici, biće poslata na sve značajne adrese u svijetu - od UN do diplomatskih predstavništava.

Čubrilović je naveo da je sastanak iniciran da bi upozorili određene važne adrese u svijetu o stanju u BiH, položaju Republike Srpske i načinu rješavanja aktuelne situacije.

- Želimo da ih upoznamo sa situacijom jer imamo osjećaj da nisu dovoljno informisani, a komentarišu razne odluke. Republika Srpska je imala i do sada inicijative, kao što su pozivi na razgovor unutar političkih subjekata BiH, da se predlože neka rješenja jer postoje neka koja su neodrživa. Povod inicijativa jesu neki zakoni i odluke Ustavnog suda, kao i posljednja odluka visokog predstavnika - istakao je Čubrilović.

Dodao je da je cilj upozorenje na postojeće odnose unutar BiH.

- Želja su unutarstranački razgovori i zajednička rješenja unutar institucija BiH koja će približiti i oslikati našu stvarnost sa najvećim stepenom zadovoljstva za sve građane BiH - naglasio je Čubrilović i poručio da samostalnost i sloboda nemaju cijenu.

Iz NSRS je saopšteno da je predsjednik Parlamenta bio domaćin nekadašnjim predsjednicima Narodne skupštine Republike Srpske i predsjedavajućim Parlamentarne skupštine BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske sa kojima je razgovarao o aktuelnom političkom trenutku i naporima koje Republika Srpska čini kako bi se sve otvorene teme i problemi riješili dijalogom, uz uvažavanje svih strana u BiH.

- Na ovom konsultativnom sastanku bilo je riječi o usaglašavanju zajedničke izjave o osudi kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u BiH, koja bi nekadašnji čelni ljudi parlamenata trebalo da potišu na sastanaku u Narodnoj skupštini Republike Srpske u petak, 24. decembra u 12.00 časova i upute na najznačajnije adrese međunarodnih institucija - navedeno je iz Parlamenta Srpske.