latinica  ћирилица
19/12/2021 |  12:57 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Počinioci zločina u Јošanici 29 godina na slobodi (FOTO)

Porodice svirepo ubijenih mještana Јošanice, prijatelji i delegacije opštine i boračkih udruženja danas su na groblju Božovac u Foči položili cvijeće i prislužili svijeće za 56 srpskih boraca i civila koje je prije 29 godina pobila muslimanska vojska iz Goražda.
Sjećanje na stradale u Јošanici - Foto: RTRS
Sjećanje na stradale u ЈošaniciFoto: RTRS

U osvit zore, na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač masakrirali žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Јošanice izbrisano je sa geografske karte, popaljene su ne samo kuće, već i pomoćni objekti i uz nejač, ubijana je i stoka, a gdje su to stigli zločinci su, čak, posjekli i stabla voćaka.

Foto: RTRS

Ubijeno je 56 mještana, mnogi od njih na jeziv način - odsijecanjem dijelova tijela.

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Foto: RTRS

Na grobljima u Foči i Јošanici svakog Nikoljdana tuga, plač i bolni uzdisaji za nikad prežaljenim jošaničkim mučenicima.

U napadu na Јošanicu učestvovalo je oko 600 pripadnika takozvane Armije RBiH, u 10 grupa raspoređenih na 10 jošaničkih zaselaka.

Poznati su naredbodavci iz ratnog predsjedništva opštine Goražde i vojnog vrha takozvane Armije RBiH, kao i neposredni komandiri jedinica na terenu, ali se još čeka da Tužilaštvo BiH, iz kojeg je u više navrata saopšteno da su istražne radnje u toku, podigne optužnice.

Foto: RTRS

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Srđan Stanković ističe da se sve zna ko je koga ubio i da niko više nema povjerenja u Tužilaštvo BiH i državu.

- Zna se u Јošanici poimenično i ko je djecu zaklao. Ako Tužilaštvo ništa ne preduzima, ne treba onda ni da postoji - rekao je Stanković.

U selu Hodžići, na imanju Višnjića u blizini spomenika, izgrađena je crkva u znak vječnog sjećanja na jošaničke mučenike, koja je ove godine završena i osveštana.